onsdag 2. september 2015

Tøffe bladskjærerbier har inntatt hagen!

Bladskjærerbier er noen tøffe skapninger! Og de er effektive!
For en stund siden merket vi at det begynte å komme halvsirkelformede hull i bladene på bøkehekken. Siden det er rene halvsirkler skjønte vi fort at dette ikke var larver eller andre dyr som spiste av bøkehekken vår. Vi hadde hørt om "leaf cutter bees" og tenkte rask at dette måtte være noe i samme gaten, men var usikker på om de var vanlige i Norge. Men det kan vi bekrefte at de er! Det finnes 10 arter av bladskjærerbier i Norge som bruker forskjellige planter. Du kan se de forskjellige i Artsdatabanken.
Bladskjærerbier er solitærbier og har bolene sine i bakken eller hult treverk. De er ofte å se sør i landet på solrike steder. Vi har funnet dem i bakken på veien opp til huset vårt. Der er det sol hele dagen, og det er det fult av små hull i bakken som de flyr opp fra. Vi har også sett dem i insekthotellet vårt der de dytter blader inn i bambuspinnene.
Les gjerne om insekthotellet vårt som fikk besøk her: Vi har fått gjester i hotellet vårt!

De tetter igjen bolet sitt med bladbiter etter at de har lagt igjen pollen, nektar og et egg. Larven spiser seg ut når den er ferdig utviklet. Bladskjærerbiene samler pollen på undersiden av bakkroppen og ikke på bakbeina som vanlige bier.

En dag var vi heldige og fikk tatt en bladskjærerbie på fersken, da den "lånte" litt av bøkehekken vår.

Med kraftige kjever kutter de...
.....raskt av en bit!
Det tok ikke mer en 10 sekunder å kutte av en bit
Når biten er ferdig kuttet av, flyr...
...hun tilbake til bolet sitt.
Vi har lyst til å vise litt hvordan en av bøkeplantene ser ut nå. Det for å vise at det er ikke alt som lager hull i bladene som er snegler eller larver, og at man bør i hvertfall ikke bruke gift. Bladskjærerbier f. eks. er en av de beste pollinatorene. Siden de samler pollen på buken, noe som er en mindre effektiv metode må de besøke 10 ganger så mange blomster for å få samme mengde pollen som vanlige bier. Utrolig eller hva? Så de må vi ta godt vare på.

Vi møter mange som er veldig bekymret for hull i blader. Noen lurer på hva slags gift de kan bruke for å bli kvitt det som ødelegger plantene deres. Håper mange av våre blogglesere kan spre budskapet på blogg eller dele dette innlegget, og fortelle at det er helt greit med noen hull i et blad. Senk skuldrene. Det ordner seg, og nye blader kommer neste år. Vi deler hagen med mange skapninger, som vi er sikre på vi kan lære mye av, som denne rare og fine lille bladskjærerbien som er et nytt bekjentskap for oss. Vi synes det bare er hyggelig å kunne hjelpe noen skapninger med noen bladbiter i deres hektiske lille liv.

På denne planten har det nok vært....
..flere bladskjærerbier og forsynt seg.

 Hilsen Tommy og Kenneth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...