søndag 27. september 2015

Chili fra hagen blir til nydelig chilisaus og syltet chili!

Chili fra hagen, store, små, runde, lange, røde, gule, grønne alle kan brukes.

Søt chilisaus

Den opprinnelige oppskriften fant jeg på bloggen Husmorkjerringa og syntes i grunn den virket som en god oppskrift etter å ha tittet rundt på flere. Sweet chilisaus eller søt chilisaus kan lages med mange vrier. Prøv med ingefær eller koriander for å gi den et annet preg. Jeg valgte å lage en klassisk variant og helle sausen varm på steriliserte flasker og glass, slik at de kan oppbevares året gjennom. 


Søt chilisaus er lett og gøy å lage selv.
Dette er superenkelt:



Ingredienser:
3-4 chili etter ønsket styrke
3-4 hvitløksfedd
2,5 dl vann
0,5 dl hvitvinseddik (evt riseddik)
1 ss sitronsaft
2 dl sukker
3 ts Maizena


1. Grovkutt chili med frø og det hele og hvitløken.

2. Ha i chili, hvitløk, vann, hvitvinseddik, sitronsaft, sukker i en blender/stavmixer og mix godt til det blir små biter av chilien.

3. Ha en kasserolle og kok opp i 10 minutter.

4. Bland Maizena med 2 ss vann, hell dette så i sausen mens du rører. Ønsker du tykkere eller tynnere saus kan du blande i mer eller mindre Maizena.

5. Hell den varme sausen på steriliserte flasker eller glass hvis du vil beholde den gjennom hele året eller gi bort i gaver.
Sterilisere glass gjøres enkelt ved å la dem koke i vann i 10 minutter, ta dem ut av vannet med en klype. Siden de er glovarme tørker de på få sekunder. hell på sausen og sett på lokket. Når glassene blir kalde får du vakum i glassene.

Etter å ha mixet ingrediensene, kok opp
Hell sauen på steriliserte flasker eller glass.


Syltet chili
Grunnoppskriften på eddikblandingen fant jeg på godt.no
Dette er en søt eddikblanding som jeg liker godt. Den er ikke så skarp som en del andre blandinger med eddik og salt fort kan være. Vi brukte alle chilitypene vi hadde i hagen, både milde og sterke noe som bare gjør de syltede chiliene spennende!

Kjøttfulle, smakrike chili kuttes i ringer

Jeg brukte følgene oppskrift:
4 dl eddik (vanlig 7%)
8 dl sukker
6 dl vann

Du kan godt halvere dette, hvis du ikke har så mange chilifrukter. Jeg synes det er bedre å ha litt for mye væske, som heller kan helles ut, enn litt for lite. Jeg brukte dette til tre glass med syltet chili.

Slik gjør du:

1. Rengjør chiliene og kutt dem i biter. Kjøttfulle chili kan kuttes i ringer, mens lange tynne kan skjæres på langs.

2. Bland ingrediensene i en kjele og kok opp.

3. Tilsett de oppkuttede chiliene og la det småkoke i ca 10 minutter.

4. Bruk en hullsleiv og fyll de varme chiliene på steriliserte glass. Fyll på med den varme eddikblandingen til det dekker de oppkuttede chilene. Skru igjen lokket og sett til avkjøling.

Sterilisere glass gjøres enkelt ved å la dem koke i vann i 10 minutter, ta dem ut av vannet med en klype. Siden de er glovarme tørker de på få sekunder og kan brukes til chiliene. Når glassene blir kalde får du vakum i glassene.

Chiliringer kokes i eddikblandingen
Lange chili kan kuttes på langs også kokes

Chili på steriliserte glass, med god eddik og sikkerblanding holder seg i flere år

Hvordan du sår dine egne chili kan du lese om i et annet blogginnlegg HER.

Lykke til med chiliavlingen!

Hilsen Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...