fredag 27. februar 2015

Fantastiske Welford Park!

Snøklokker så langt øyet kan se! Et fantastisk syn som vi sent glemmer.

– Wææææaaaaaeeeeæææ! Lød det fra baksetet i bilen vi kjørte. Jeg (Tommy) trodde det var et tegn på at noe var galt, men langt ifra. Alt var veldig riktig, og vi hadde kommet til rett sted, for langsmed veien, bak gjerdet var snøklokkeskogen vi var på jakt etter.

Vi hadde lest om Welford Pak I Berkshire, England i Gardens Illustrated. Der ble den beskrevet som et av de beste stedene å besøke for snøklokkeflor, og siden det lå på veien til Coulesbourne Park som vi også skulle besøke, bestemte vi oss for å stikke innom. Det skulle vi ikke komme til å angre på.

Vanlig snøklokke (Galanthus nivalis) finnes forvillet mange steder i England, og stedene de er vanligst og forekommer i størst antall er ofte steder det har vært klostre før i tiden. Munkene tok med seg snøklokkene og plantet dem i nærheten av klostrene. De hvite løkvekstene symboliserte renhet og deres ankomst om våren skulle være et tegn på at jorden ble renset etter vinteren.
Ved Welford Park ble snøklokkene opprinnelig plantet for å kunne brukes til å dekorere kirken til Kyndelsmesse (Candle mass). Men de har i løpet av årene spredt seg og forvillet seg rundt i området. Andre store snøklokkehager i England som tidligere har vært klostre er blant andre Anglesey Abbey, Walsingham Abbey og Hodsock Priory.

Snøklokker er usedvanlig populære som hageplanter i Europa, og kanskje aller mest hos de Galanthofile (Snøklokkesamlere) som ikke går av veien for å betale svimlende summer for en liten snøklokke som skiller seg ørlite grann fra en helt vanlig snøklokke. Ved Welford Park er det riktignok ikke de uvanlige snøklokkesortene som står i fokus, selv om de er plantet her også, men heller et område på nærmere 20 mål som er helt hvitt av snøklokker om våren.

Synet som møtte oss i bøkeskogen kan vanskelig beskrives. Det var nesten litt uvirkelig, og kanskje en smule rørende at disse små løkvekstene kunne dekke så store områder. Vi håper bildene, gir et inntrykk av hva vi så. Men faktisk må det bare oppleves.Welford Park er privat sted, som holder åpent på denne tiden.
Ønsker du å besøke snøklokkene ved Welford Park må du sjekke når de har åpne dager. Du finner det her: http://www.welfordpark.co.uk


De har også noen vinterblom - Eranthis.....


Vi kommer gjerne tilbake!

Vårlig hilsen
Kenneth og Tommy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...