mandag 16. februar 2015

Fifty shades of green

Blådogghosta sammen med gulbladet bringbær er fantastiske naboer.
Vi kan ikke tenke oss noe mer spennende en Fifty shades of green! Grønt er hagens ramme og skaper interesse hele sommeren. Grønt er ikke bare grønt når det kommer til bladliljer - Hosta.

La deg inspirere av Hostaenes fantastiske bladtegninger og farger, de er virkelige hagens primadonnaer!

Hosta 'Church Mouse'
Hosta 'Curly Fries'
Hosta 'Deja Blu'
Hosta 'Delta Dawn'
Hosta 'El Nino'
Hosta 'Fire Works'
Hosta er en av de mest lettstelte staudene vi har og enhver hage burde ha minst én, men helst flere! De gir noe rolig for øye å se på og hindrer ugress da de er gode bunndekkere når de kommer i gang. Mange syntes det finnes mange like sorter, og det kan se slik ut mange ganger ved første øyekast, men Hosta viser ikke sitt sanne jeg før det har gått minst tre år. Da er de fullvoksne slik at bladtegninger og størrelse er slik sorten skal være.

Krav til vokseplass:
Tenk at en plante kan vokse så mange steder som Hosta. De kan vokser like godt i sol som skygge og i fuktig jord som i ganske tørr jord. Vi synes at de sortene som er gule blir finest i halvskygge til skygge  og de sortene som har veldig mye hvitt i seg liker ikke for sterk sol. Ellers er det fritt frem!
De vokser godt i leirjord og like godt mer sandbladet jord. Fikk Hosta velge ville de ha en vokseplass med svak fuktig jord i halvskygge.

Formering:
Sorter av Hosta må deles for å bevare sin sortsekthet. Deling av hosta gjøres på våren når skuddene såvidt begynner å titte opp eller på høsten etter at de har visnet ned. Da merker de ikke at de har blitt gravd opp og delt og vokser fint videre. Hostatuer kan være veldig kompakte, så det beste er å sette en skarp spade rett i tua og dele den i to, tre eller fire alt etter størrelsen på planten. Del de ikke i for små biter, for da tar det noen år før de når sin fulle størrelse igjen.
Du kan også så Hosta, de spirer lett. Hvis du sår Hosta så blir ikke frøplantene lik morplanten. De kan bli rene grønne eller i andre, nye farger.

Stell:
Heldig vis krever ikke disse plantene mye stell. Vi fjerner blomsterstilken så fort noen blomster begynner å visne, selv om blomsterstilken ikke har blomstret ferdig. det gjør vi for at når blomstene detter ned på bladene etterlater de brune flekker i bladene, som gjør de stygge. På våren fjerner vi det visne bladverket fra året før. I løpet av sommeren får de gjerne hagegjødsel to ganger.

Skadedyr:
Hosta er rimelig friske planter og er sjeldent angrepet av skadedyr, MEN snegler er glad i mange sorter. Bor du i et område med mye snegler, velg sorter med tykke blader, som blådogghosta sorter. De er tydeligvis ikke like fristende som andre sorter. Du kan selvfølgelig også strø ut sneglepellets som tar liv av sneglene eller bruke snegleringer som holder dem unna.

Plantepartnere:
Hvilken stauder trives og passer sammen med Hosta? De aller fleste! De er fine sammen med bregner, løyntnantshjerte, småhjerte, skyggesildre, dagliljer, juleroser, blå valmuesøster, stjerneskjerm for å nevne noen. Du kan fint sette ned vårløk om høsten mellom Hosta-plantene får å få litt tidlig farge på våren, siden Hosta er litt trege til å komme opp om våren. Siden Hosta er fine bunndekkere og hindrer ugress godt når de blir etablerte (spesielt de store stortene) er de fine under busker og trær eller plantet sammen med andre sorter Hosta for et grønt teppe med forskjellige grønne, gule og hvite farger.

Hosta 'Enterprise'
Hosta 'First Mate'
Hosta 'Frosted Mouse Ears'
Hosta 'Ghost Spirit'
Hosta 'Guardian Angel'
Hosta 'Haku Chu Han'
Hosta 'Heat Wave'
Hosta 'Ivory Coast'
Hosta 'Luna Moth'
Hosta 'Miss Ruby'
Hosta 'Moonlight'
Hosta 'Reversed'
Hosta 'Toy Soldier'
Lemon Delight'
Det finnes tusenvis av Hosta-sorter. Noen vanlige, andre er veldig sjeldne. Før du lurer på om vi kommer til å ha disse til salgs, så skal du vite at vi vil gjerne det men.... Dessverre gjør rettighetene til mange sorter at de kun kan selges innen EU. Det gjør at de ikke kan sende disse til Norge. Vi har noen av dem i vårt sortiment og vi jobber med å få tak i flere av dem. Noen ganger skal man ønske seg noe også, for da blir gleden enda større når du får tak i dem. Så la deg heller inspirer av sortene og noter deg navnet for plutselig er de her :-)

En sammenplanting i stadig forandring.
En hage er ikke et museum og den er i stadig forandring, det er en del av hagelivet og gjør alt mye mer spennende. Sammenplantingen over er en av dem. Blådogghostaen 'Halcyon' er plantet sammen med gulbladet bringbær Rubus idaeus 'Aurea' som kryper mellom hosta plantene. Hver år blir sammenplantingen litt annerledes. Vakkert!

Blådogghosta og forglemmegei.
Hosta og prydgress.
Hosta 'Praying Hands' med skumblom.
Blådogghosta og bregner, lekkert!
Hosta i lundhagen med prydgress, harmonisk og vakkert.
Hosta under busker og trær.
Hosta, skumblom og bispelue.
Hosta og bregner er skapt for hverandre.
Flere hosta kan fint plantes sammen.

Det er ikke mange planter som kan gi deg femti nyanser av grønt, men Hosta er helt klart en av dem!

Hilsen
Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...