mandag 3. februar 2014

Tanker fra notatblokka - planter som "forsvinner"Tanker....er det ok å ta det man vil ha?
Å stjele eller ikke stjele det er spørsmålet.


En bekjent av oss fortalte historien om hvordan hun en gang skulle ordne seg en liten plantebit fra en botanisk hage. Det skulle gå raskt og lett for seg, og det skulle ikke merkes at planten var blitt et skudd mindre. Men skuddet hun hadde sett for seg ville ikke løsne fra morplanten og i stedet fulgte hele planten med opp av jorda, røtter og det hele. I forfjamselsen dyttet vedkommende hele planten i vesken…. Dette er over 20 år siden og vedkommende er langt i fra stolt av det i dag, men den gang var det ansett for å være helt vanlig oppførsel på hagetur.

Vedkommende kunne også fortelle om en annen hagetur hvor lederen av gruppen hadde tatt mikrofonen i bussen på vei hjem og ropt ut: – Hvem vil ha stiklinger?” Vedkommende hadde sekken full.


For ikke mange månedene siden ble noen tatt og dømt i Sverige for de hadde stjålet planter i den Botaniske hagen i Göteborg og i andre hager. Vedkommende hadde lenge solgt spesielle planter via nettsiden sin….

Disse historiene fikk meg til å tenke.
 Jeg har  som mange andre vokst opp med lærdommen at stiklinger må stjeles, ellers vil de ikke slå rot og vokse. Og fikk du en plante skulle du ihvertfall ikke takke for den for da gikk det garantert galt.

Når blir fristelsen for stor? Hva gjør vi? Oppfører vi oss bedre i dag enn det vi gjorde i 70-80 årene? Jeg er ikke så sikker…


Vi har hatt mange besøk i hagen i år, nærmere 400 hageglade mennesker og neste år blir det flere. Og jeg må si at heldigvis har det gått veldig bra, men det er ikke til å skyve under teppet at frøkapsler og småskudd forsvinner fortere enn kaffekoppen går ned i visse tilfeller. Hadde enda de som tok dem forstått at frøkapslene ikke var modne enda eller at det som er inne i dem aldri vil spire… fordi sorten er steril.

Hva tenker du, er det ok å ta det du har lyst på? Om det er i hager som folk åpner opp for deg eller om det er i en offentlig park eller kirkegård. Er det en det en forskjell, eller en grense? Og hvor går egentlig den?Jeg fikk lyst til å gi en stor honnør til et lag som kom på besøk, de hadde fått streng beskjed på bussen av lederen at  ”Ingen tar frø eller stiklinger!”
Så omtenksomt! Takk! Tenk hvis alle 400 som har vært på besøk hadde tatt med seg noe tilbake, da hadde det vært lite igjen å se for de som kom på slutten av sommeren.

Hva synes du? Er det ok å ta litt frø, en stikling eller en rotbit? Det er jo bare en plante, eller...?


Hilsen
Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...