mandag 13. mai 2013

Drømmen om den perfekte gressplenen


Mange drømmer om en flott, nærmest perfekt plen, men vær forbredt på at det krever sitt.

Hva er egentlig en perfekt gressplen? Faktisk kommer det litt an på øyet som ser. Noen elsker en plen med kløver og tusenfryd, andre syntes mose er mykt og deilig å gå på. Men i hovedsak er ofte den perfekte plenen forbundet med en ugressfri (plantefri) og mosefri plen. For å oppnå dette er det en del jobb som kreves, og en del myter som må avlives. Det gjelder å vurdere om å ha en feilfri plen veier opp for jobben det er å tilregne seg en. Vi har et avslappet forhold til plen og har en plen med biologisk mangfold, hos oss kan man finne mange forskjellige planter og gresstyper i plenen. Det er vår perfekte plen.

Såing av plen:
Velg en gresssort som passer for ditt bruk enten det er saktevoksende gresstyper eller en slitesterkt gresstype. Å så plen kan gjøres fra vår til høst. Forbered såstedet ved å fjerne alt flerårig ugress. det må enten lukes bort for hånd eller sprøytes vekk. Har du mye flerårig ugress kan det være en idé å sprøyte dette bort med Round up, dette middelet inneholder glyfosfat som tar liv av alle planter. Alternativet er å luke, men har du spredningsvillig flerårig ugress må du få bort alle rotbiter ellers kommer det bare tilbake.
Rak over område som skal sås, bland gjerne inn litt sand. Sand gir luft i det øverste jordlaget i plenen og er med å minske faren for mose. Spre frøene jevnt utover ved hjelp av såmaskin eller for hånd. Gjør det på en vindfri dag, så ikke frøene blåser avgårde. Rak forsiktig over. Bruk en trommel eller noen flate joggesko over område for å "sette" jorden, og for at frøene skal få kontakt med underlaget. Vann området med en spreder. Frøene ligger i det øverste jordlaget og det kan tørke veldig fort ut. Ofte etter bare én dag. Så vann lite og ofte. Er temperaturen rundt 15-20 grader, spirer frøene etter 8–14 dager.
Spiringen vil alltid være litt ujevn og det er greit, det vil jevne seg ut etter hvert. Områder som har veldig dårlig spiring kan sås på nytt. Pass på å ikke gå eller bruk plenen før gresset er så kraftig at du kan begynne å klippe plenen.

Plenfrø finner du her: Plenfrø

Noen typer gressklippere legger gresset og vi får proffe stripemønster.
Årlig vedlikehold:

Ugress:
Det er ikke til å unngå at forskjellige planter vil så seg inn i plenen din, det er helt naturlig. Det er  sjelden du finner kun én plante i et område i naturen. Slik er det i grunn med plenen også. Ønsker du en plen med kun gress må du enten fjerne ugresset for hånd. Det er går fint hvis det tas fortløpende. Eller du kan bruke plenrens som er en plantegift som dreper de fleste planter, men ikke gress. Vi står for en levende hage, så bruk av gift bør kun brukes når det er ytterst nødvendig. Det bør kun brukes som siste utvei.

Kalk og mose:
De fleste nordmenn kalker plenen for at mosen skal forsvinne, faktisk så overkalker vi ofte. Kalking er kun nødvenig hver 2–3 år og først etter at du har tatt en pH test først for å sjekke hvor sur eller alkalisk jorden er. Kalken hindrer ikke mosen å vokse, men hever bare pH verdien, slik at gresset får et bredere næringsopptak. 

For å hindre mose, må gresset få bedre vilkår enn mosen. Men mosen har alle fordelene. Den begynner å vokse mye tidligere enn gresset på våren og fortsetter å vokse lengre utover høsten, etter at gresset har sluttet å vokse. Mose trives på kompakt jord som gjerne er fuktig. Områder mosen kommer først er ofte ved hekker, under trær og på nordsiden av huset. Er jorden fuktig kan mosen også vokse midt på plenen i solen. Ved å rake ned 1–2 cm toppdressjord og sand årlig får du drenert og porøs jord, som gjør at mosen ikke trives. Etter dette må du gi gresset vekstkraft ved å gjødsle. Bruk frokost (mai) - lunsj (juni) - middag (juli) metoden. Ved å gjødsle lite og ofte får gresset god tilgang til nitrogen, som gjør at plenen vokser godt. Lite og ofte er bedre en sjeldent og mye.

For å hindre mose i å etablere seg er det viktig å ikke ha for lav klippehøyde på gressklipperen. Den bør stilles på middels til høy klippelengde. Når du klipper plenen for lavt, klipper du av bladene til gresset som gir gresset energi til å vokse, mens mosen får gode lysvilkår. Det blir helt bakvendt. Ved høy klippehøyde får gresset mer lys og vekstkraft og mosen dårligere. Prøv, det virker!

Andre alternativer for å få bort uønsket mose er å bruke mosefjernere.  Enten som mekanisk maskin som  grafser bort mosen eller som mosefjernemiddel (jernsulfat). Det finnes en rekke mosefjerner midler som dreper mose. Problemet er at det kan bli litt gjentagende siden du ikke fjerner årsaken til at mosen er der. Er plenen din kompakt og fuktig vil mosen kommer fort tilbake. Det er bedre å gjøre noe med årsaken til at mosen er der, enn å bruke masse penger på mosemidler hvert år.


Legging av ferdigplen på slitte områder
Klippe høyden bør være fra middels til høy

Plentips!

- På områder som det gås mye på, er det lurt å vurdere å legge heller. Gress tåler mye tråkk, men det har sine begrensninger.

- Gjødsle lite og ofte er hemmeligheten for en fin og mosefri plen

- Skadde områder etter vinteren, kan lett rakes opp og sås igjen.

- Ikke vær for tidlig ute med å så plen etter en vinterskade. Gress reparerer seg selv ganske fort, så lenge det er liv i røttene.

- Ved tørre perioder, bruk høy klippehøyde, da unngår du at gresset blir svidd og dør ut.

- Ferdigplen er en enkel og grei måte å få ny plen på, men den krever etableringstid den også og kan ikke brukes med en gang.

- Plen må ikke kun bestå av gress, mange lave blomster som kløver, tusenfryd, blåkoll, soleie og kryptimian kan også være en del av gresset. Det bringer dyreliv inn i hagen.

- Plant løk i plenen for tidlig farge som russeblåstjern (Othocallis sibirica) og krokus, bare husk at bladene må være på i 4–6 uker etter blomstring slik at løken får samlet næring, før de kan klippes av.

- I veldig fuktige områder kan det være en ide og lage skikkelig drenneringsgrøfter.

Ugressfri plen krever en del jobbing
Stygge flekker kan med fordel sås på nytt


Plenfrø finner du her: Plenfrø


Hvis bedene får en dypere kant, kan du klippe skarpe kanter


Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...