onsdag 1. august 2012

Hagedam - Fra drøm til virkelighet



Drømmen om en hagedam.


Mange drømmer om en hagedam med vannliljer og et rolig vannspeil. Vann i hagen gir hagen en egen ro, og lokker til seg masse dyreliv til hagen. Uansett hvilken størrelse du har på hagen, kan du alltid ha plass til en dam. Fra småbrukshage (som vi har) til rekkehushage og terrasse, alle har plass til en dam eller vannspeil. Det finnes ingen fasit på hva som er riktig og galt, og det finnes mange måter å lage en dam og område rundt på. Under følger noen bilder og tips på hvordan vi har laget dammen vår, håper den kan være til hjelp og inspirasjon!


Slik begynner du:

- Finn ut hvor du ønsker å ha dammen. Skal du ha fisker og vannliljer vil gjerne disse ha en del sol og varme, så en plassering i sol til halvskygge vil da egne seg godt.

- Bestem deg for størrelsen på dammen, mål opp

- Bruke en hageslange for å finne fasongen du ønsker på dammen, den kan du leke deg med og flytte rundt til du blir fornøyd. Ved formelle rektangulære dammer holder det å måle opp og markere. 

- Bestem deg for hvor dyp dam du ønsker. Noen vannliljer, vannplanter og fisker ønsker litt dybde på dammen, ca 40 - 60 cm. I et boligområde  eller der det er fare for at barn komme må dammen være grunn 20 cm ellers er den påbudt av lov å gjerdes inn. Skal fisker overvintre må dammen være over 1 meter dyp.

- Regn ut ca. hvor mye vann dammen inneholder, slik at du kan kjøpe riktig pumpe. Det finner du ved  bredde x lengde x dypde. Pumpe med UV filter er å anbefale, spar ikke på pengende her.

- Gå til innkjøp av damduk, både gummiduk og PVC er vanlige duker på markede. Gummiduk skal være den beste. Har du råd bør du kjøpe den mest solide og tykkeste duken.

- Under duken brukes vanligvis 5 cm med sand for å hindre at det går hull på duken, eller du kan kjøpe ferdig filt. Her er det lurt å være nøye for hver minste liten stein kan gi hull i duken.

- Begynn å grav ut og form dammen, skal du ha 5 cm sand som fyll, må du kompensere for dette.

- Bruk en planke eller lignene for å få gravd ut dammen i vater.

- Gi dammen de formene du ønsker deg. Vil du har forskjellige nivåer i dammen til forskjellige planter? Skal du ha strandsone til fugler og andre dyr? Rette eller kurvede kanter? Naturlig dam eller en mer formell dam?

Steder på nett med damutstyr: TropexAquaworld, Dam 1



Å grave ut dam kan være tungt arbeid.
Her er mye av dammen gravd ut og jeg har raket over for å se fasongen bedre
Andre siden av dammen har strandsone til fugler og insekter
Her har jeg gravd ut forskjellige etasjer til vannplanter som iris og siv.
Justeringer må til for å få nivåene slik som ønsket, strandsone med nivåer.
Samme område som over, bare her er det raket ferdig og det begynner å bli ferdig
Jeg har valgt å lage en slik kant, duken legges helt opp, som senere skal skjules av stein


Vi har valgt å bruke kjøpt filt til å dekke bunnen i dammen. Det er en lett og rask måte og lage underlaget på. Vi er så heldig så vi har sandjord uten stein, men har du mye stein må du ha sand under for denne filtduken er bare 1 cm tykk.
Her tilpasser vi filten, slik at hele dammen er dekt, både bunn og sidene.
Klipp til filten slik at den passer dammen
Ferdig lagt filtduk som dekker hele dammen

Selve damduken kan nå legges. Den er tung og ikke lett å håndtere. Duken blir myk og elastisk når den er varm, så la den ligge i sola noen minutter. På den måten er den lettere å legge. Det kan være en god ide å være to hvis duken er stor. Legg duken slik at du ser at den ligger midt i dammen og det er god margin på alle kanter. Duken bør være minst 20 cm større på alle sider, slik at det er rom for justeringer. Begynn å fyll litt vann i dammen, men pass på at du ikke fyller så fort at du ikke rekker å justere duken underveis. Du vil merke at tyngden av vannet kan trekke damduken litt ned.


Duken legges godt inntil alle kanter
Damduken er ferdig lagt og dekker alle kanter, de verste skrukkene er flatet ut.


Begynn å fyll sakte vann i dammen, slik at du kan justere duken etterhvert
Sikre kantene med stein og mens dammen fylles opp lek gjerne med dekoren
Vannet fylles sakte og dammen begynner å ta form.
Når dammen er fylt med vann er det bare å leke seg med planter og stein. Tenk at damduken i kantene skal dekkes helt, enten med planter eller stein. Dammen skal gjerne se så naturlig ut som mulig og svart plast er ingen pryd. Det kan være vanskelig å gjøre dette og mye prøving og feiling med tilsvarende justeringer hører med. Når kantene er ferdig klippes dukrestene som er til over av.
Planter i dammen bidrar til bedre balanse i dammen mellom tilførsel og bruk av næringstoffer. En balansert dam er det beste utgangspunktet. Dammen vår har ikke helt klart vann og det er greit for det gir et litt naturlig inntrykk. Plantene bidrar til å holde algeveksten nede ved å bruke opp næringstoffene som fiskene gir fra seg.

Langs kantene har vi brukt mye marikåpe til å dekke for den vokser fort og kaster seg utover kantene. En annen god plante er hosta som vi også har brukt. I dammen har vi tre vannliljer, 3 potter med siv, 7 potter med forskjellige iris og kalmusrot og 4 potter med flyteplanter. Planter skaper og gir liv til dammen.






Steiner legges langs dukkanten
Kanten med sten og grus
Plantene er kommet på plass
Fiskene trives i dammen
En liten stein øy med siv
Strandkanten med vannplanter
Vannliljer og siv gir naturlig preg
Kanten close up med stein og grus

Ferdig dam! Både fisker og planter trives og kantene holder på å gro over.



Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...