mandag 27. august 2012

The Dillon Garden

Dublins mest kjente utsikt tilhører Helen Dillon - The Dillon Garden

Man kan ikke snakke om hager i Dublin uten å høre om eller komme til å nevne The Dillon Garden. Hagen eies av Helen og Val Dillon og ligger i tilknytning til hjemmet deres i bydelen Ranelagh i Dublin. Det er en godt besøkt besøkshage, og du trenger ikke avtale på forhånd for å komme inn. Men sjekk åpningstidene på nettsiden først. Helen Dillon er den kreative, og den som gjør hagearbeidet, eller som Val, mannen hennes sa ” I never do any gardening”. Han er likevel den som passer på åpningstidene, tar imot folk, booker gruppebesøk og står for boksalget. Så han er til enorm støtte for Helen og hagen.
Helen er en kjent hagebokforfatter ikke bare i Irland, men også internasjonalt. Hun ble godt kjent da hun byttet ut den lange smale gressplenen med en kanal flankert av sandsteinsheller. Dette området er nå hovedområdet i hagen, og en av de mest kjente irske hageutsiktene.

Vi er så heldige å ha blitt kjent med Helen, så da vi nevnte at vi skulle en tur til Dublin var Helen snar med å invtere ”You are welcome here for lunch, supper, and I’ll take you to see some irish gardens.” Hun er helt klart den mest positive og kunnskapsrike personen vi kjenner.

Aeonium 'Swartzkopf' er en flott plante
Agapanthus 'Purple Cloud' er et blikkfang
Hvite lekre høstanemoner
Aralia elata med prydgress
 Vi startet dagen hos Helen med vandring iden innholdsrike hagen. Fordi Helen reiser verden rundt og gir råd om hagedesign, og det at kanalen og sandsteinshellene gir et særdeles stramt ”nymotens hagedesigninntrykk” vil nok mange tro at hele hagen hennes er på denne måten. Men Helen er en plantekvinne, og hagen er full av forskjellige planter, riktignok gruppert i dekorative kombinasjoner. Helen er en plantekjenner og har ekstremt god greie på planter. Hun dyrker de beste kultivarene, og har et godt øye for nye planter. Hun har derfor vært med på å introdusere flere nye planter til kultivasjon eller få dem kommersielt tilgjengelige.

Flere steder i hagen har Helen anlagt opphøyde bed som hun dyrker grønnsaker i, og bønnene vi fikk til middagen kom fra et av disse bedene. Ellers består hagen av opphøyde grusbed, woodlandparti, veksthus, skyggepartier og et spennende område bestående av flere høyvokste Aralia, grus og prydgress.

Helen har flere frosttandre planter. Nå har de riktignok lite frost i Dublin vinterstid og det gjør overvintringen noe enklere. I store beholdere har hun frodige kanna (Canna musifolia med store vakre blader), flere forskjellige Agapantus, hvor sorten ’Purple Cloud’, en høyrest mørk blålilla sort fanget oppmerksomheten vår. Tidligere holdt Helen høns i hagen i Ranelagh, men de er nå byttet ut med kanarifugler i flere gule og oransje nyanser. I veksthuset stod flere forskjellige tandre salvier og småplanter og avleggere av hagens planter. Vi lar bildene illustrere hagen videre. Husk at alle bildene er klikkbare.

Ønsker du å vite mer om Helen Dillon og The Dillon Garden kan du lese mer her: http://www.dillongarden.com/
Helen har også skrevet flere bøker, og de er skrevet på en artig og lett humoristisk tone selv om de er spekket med kunnskap: http://www.dillongarden.com/html/books.html   

Se mer fra hagen på youtube - The Dillon Garden

Arisaema trives godt i skyggebedet
Planter  i dekorative potter skaper interesse
Den staselige Canna musifolia
Diarama har vakre dinglende blomster
Bilde over litt av hagen
Vannkanalen med Papyrus i forgrunnen
Bilde over deler av hagen
Kanarifuglene bor ute hele året.
Hortensia arborescens 'Annabelle' med Anemone huphensis - en flott kombinasjon!
Buksbom klipt som urner
Hyll og høstanemoner er fine sammen
Sjarmerende  og vakkert drivhus.
Solanum pyracanthum er tøff!
Tetrapanax papyrifera har enorme blader!
Verbena bonariensis er elsket av insekter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...