fredag 10. januar 2020

Herlige solsikker - slik lykkes du med dem.


Prøvedyrking av solsikker (Helianthus) i England.

For en del år siden var vi så heldige å besøke RHS Garden, Wisley i England da de hadde prøvedyrking av forskjellige solsikkesorter. Det var helt fantastisk! Vi fikk se den store variasjonen denne slekten har. Noen sorter er så store som kjemper på 4–5 meter, mens andre er lave og kompakte. Noen har fylte blomster, andre enkle i farger som kremhvit, gult, oransje, brun og mørk burgunder. Vi dyrker flere sorter hvert år for de er skikkelig glad blomster! De er like fine i hagen som i grønnsakhagen.

Vi har ikke alle disse sortene til salgs i nettbutikken for det finnes hundrevis av sorter. Bildene er ment som inspirasjon, men du finner mange sorter som ligner disse i nettbutikken her: Solsikkefrø


Pollinerende insketer elsker solsikker.
Solsikkeblomsten er rik på nektar og pollen.

Solsikke er en nyttig plante
Når vi snakker om solsikker må vi selvfølgelig nevne at de er gode planter for pollinerende insekter som humler og bier. De elsker alt pollenet og nektaren som er i blomstene. På høsten kan man ofte se humler som overnatter i blomstene, de er så søte! Merk at helt fylte sorter ikke er nyttige for pollinerede insketer da de ikke har noe særlig nektar og pollen. Sent på høsten når frøene utvikles er de virkelig snaddermat for småspurvene som spiser frøene flittig. Solsikker er kjent for å suge opp kalium fra jorden, så den er også en fin gjødselplante. Planten kan brenner eller komposteres og brukes som gjødsel til hagen. Vi må ikke glemme å nevne at solsikker er flotte snittblomster som står lenge i vase. De er nydelige i en høstbukett med nyper og bregneblader fra hagen.


Solsikke 'Magic Roundabout'
Solsikke 'Jade'
Solsikke 'Holiday'
Solsikke 'Italian White'


Litt fakta
Solsikke heter Helianthus annuus på latinsk. Helios betyr sol og anthos betyr blomst (solblomst!) annuus betyr ettårig som viser til at den bare lever en sommer. Denne planten kommer fra Mexico og Peru og ble tatt med til Europa av spanske oppdagelsesreisende. Solsikkeblomsten er egentlig ikke bare én blomst. Den store blomsterskiven består av hundrevis av småblomster. Derfor finner insektene også mye nektar i disse blomstene. Kronbladene rundt blomstene er det som utgjør prydverien for de fleste og som lokker insektene inn mot senteret av blomsten.


Solsikke 'Prado Red Shades'
Solsikke 'Goldrush'
Solsikke 'Frilly'
Solsikke 'Red Wave'Slik sår du solsikker inne
Solsikker vokser veldig fort så det er viktig å ikke så dem for tidlig. De som har prøvd det har nok erfart av de blir veldig fort lange og tynne planter som strekker seg mot lyset. Solsikker kan sås inne for å få dem tidligere i blomst i begynnelsen av mai. Så to og to frø i små potter og dekk med jord. Sett dem under lys eller i en solrik vinduskarm der det er ca. 20 grader.  De spirer vanligvis raskt etter 5–7 dager. Spirer begge frøene i potten kan du gjerne knipe bort den svakeste av dem, slik at det blir mer vann og næring til den kraftigste planten. Du kan også så mange frø i en potte og prikle spirene om i egne potter, da kan du også plante dem litt dypere hvis de er litt lange. Faren med dette er at du kan være uheldig og knekke noen spirer for de er ganske sprø i stilken.

Det er viktig at de får så mye lys som mulig i form av plantelys eller solskinn. De kan gjerne stå ute på p et skyggefullt sted på dagtid hvis det er over 10 varmegrader. På den måten blir de sakte men sikkert herdet til utelivet. Plant dem ut i hagen med 40–50 cm mellomrom avhengig av hvor stor sorten du har sådd blir.


Slik sår du solsikker direkte ute
Finn en varm plass med mye sol og rak over jorden. Se til at den er ugressfri. Så frøene i mai med god avstand, gjerne to og to frø, slik at du kan fjerne den svakeste spiren. Ute spirer de etter 14-20 dager. Solsikker som sås ute kan godt sås tidlig i mai, de vil ikke spire før temperaturen ute er varm nok. De sortene vi sår direkte ute (vi sår noen inne også) sår vi etter 17 mai for da er været varmt nok her hvor vi bor.

Videre stell
Solsikker er takknemlige planter og krever lite. De kan vokse i både mager jord og mer næringsrik hagejord. I mager jord blir de bare litt mindre enn de som vokser i mer fuktig og næringsrikjord. Så du trenger ikke gjøre mye. Bor du veldig vindutsatt eller har veldig næringsrik jord kan noen sorter med store blomsterhoder trenge litt oppstøtting.

Solsikkefrø finner du i nettbutikken her: Solsikkefrø


Solsikke 'Red Sun'
Solsikke 'Double Quick'
Solsikke 'Ring of Fire'
Solsikke 'Cherry Rose'Dyrk solsikkespirer eller mikrogrønt
Skal du dyrke solsikker til å spise bør du gjørde det av frø som er kontrollerte og organiske slik at du ikke får i deg eventuelle gifter, tungmetaller eller bakterier. Bruk egne frø som er dyrket frem for akkurat dette formålet. Solsikke spirer har en nøtteaktig smak som er gode rett på brødskiven, i salater eller wok. Skuddene er rike på vitamin D, essensielle fetsyrer og inneholder 5% protein.
Slik dyrker du spirer: Spiredyrking
Slik dyrker du mikrogrønt: Mikrogrøntdyrking

Frø av spirer og mikrogrøn finner du her: Spire og mikrogrønt frø


Solsikke 'Sonja'
Solsikke 'Starburst Lemon Aura'

Håper du blir inspirert til å prøve ut noen nye sorter solsikker i år 😊 🙌

Hilsen
Tommy og Kenneth
4 kommentarer:

 1. I fjor, 1919, ble mine solsikker overtatt av mengder av teger (flate, billeaktige insekter). Teger er også viktige insekter, og jeg liker dem. De storkoste seg på blomstene helt til frosten kom. Men, ingen pollinerende insekter søkte seg til blomstene -

  SvarSlett
 2. Water Hack Burns 2 lb of Fat OVERNIGHT

  At least 160k women and men are using a easy and secret "water hack" to lose 2lbs each night as they sleep.

  It is simple and it works on anybody.

  Here are the easy steps for this hack:

  1) Go get a glass and fill it with water half full

  2) And now learn this amazing HACK

  you'll become 2lbs thinner when you wake up!

  SvarSlett
 3. Wow! this is Amazing! Do you know your hidden name meaning ? Click here to find your hidden name meaning

  SvarSlett
 4. Hei, er det vanlig at en solsikke kan utvikle flere blomster? jeg har flere på 3 - 4 meter høye, men en som det nå kommet 10 nye blomsterknopper på i tillegg til den på toppen som er under full blomstring.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...