torsdag 8. mars 2012

Flotte hekker til hagen"Sky" beskjæring av japansk kristtorn. Dette er også flott på buksbom og barlind.

Kristorn
Vanlig bøk
Agnbøk
Det finnes mange hekker å velge i mellom der ute, alt etter smak og behag. Alle kan bli fine, men det forutsetter at de får gjødsel og stell i form av klipping. Det finnes mange som vil plante hekk, men som ikke vil gjøre noe med den. Det er bare å innse at vil en ha en flott hekk krever den stell!  Frie hekker og gjerne blandingshekker, er de eneste som blir fine hvis plantene får utfolde seg fritt. Men de også må holdes under oppsyn.

Hekk tips!
 - Skal du plante vintergrønne hekker tenk på om du har jord som gir lett sviskade på våren. Jord som tiner sent, ofte leire er mer utsatt en lett sandblandet jord.
 - Skal den stå ved siden av veier som blir saltet, gir dette skader i hekken. Vel da heller løvfellende hekk.
- Hekk koster ofte mye penger. Pass på at hekken er godt innenfor herdighetssonen du bor, slik at ikke hekken fryser tilbake.
- Tenk på: hvordan dekker den for innsyn, vinter og sommer? Passer høyden inn? En kraftigvoksende hekk i en liten hage, vil medføre at den kan bli vanskelig å holde lav nok.

Jeg har vært rundt og tatt bilder av noen hekker jeg tenkte kunne være til inspirasjon. Vrihassel hekk er en ny og original hekk, som faktisk var mye finere enn forventet eller hva med en hekk som er beskjært etter prinsipper cloud pruning? Kjempe flott!

Liguster
Rynkerose
Thuja
Vrihassel
Blodberberis
Lawsonsypress
Sypress
Barlind
Marsgullbusk


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

6 kommentarer:

 1. Berberis er et spenstig valg. Er den formklippet? Trenger den da ikke å bli kvitt gamle grener? Det er en flott plante som fortjener å bli brukt mer, men alle er så redd for beskjæringen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er formklipt ja! Det gjør de mye av i Nederland også. Virker ikke som de fjerner gamle grener, men det kan jo la seg gjøre for å fornye hekken. De skyter jo fint nytt etterpå.
   Nå har det kommet mange tøffe berberiser på markede, med mange farger på bladene :-)

   Slett
 2. Jeg sitter å funderer på Bøkehekk her hos oss. Jeg elsker Kristhorn etter noen turer i England, men den blir vel ikke så høy her i Norge? Jeg er i H3-4. Hekken vår skal plasseres nederst i hagen, endel lavere enn huset og derfor vil jeg ha en høy.

  Jeg hadde 11 meter lang 2 meter høy Berberishekk tidligere, og vil nok tenke meg nøye om før jeg planter en hel hekk av den. Den er virkelig ugrei å holde i sjakk. Endel av dem vokser raskt og gir som kjent ubehag under frisering og temming som da bør gjøres et par ganger i året.
  Men vakker er den, det skal den ha!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har plantet bøkehekk, jeg syntes det er en flott plante med sjarm! På vestlandet blir kristorn store og høye, men på østlandet kan det være en risikosport. Men det spørs hvilken sorter du kjøper. Bøk er en billigere hekk :-)

   Slett
 3. Det som er mest spennende med hekk, er hva som er innenfor :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...