tirsdag 13. mars 2012

En samling av Hepatica


Japansk blåveis. De er virkelig små skjønnheter.
RHS Garden Wisley, har en stor samling av Blåveis - Hepatica, som de viser frem fra tid til annen i sine alpinhus. Mange av de er sorter og mutasjoner av de Japanske blåveisene - Hepatica nobilis var japonica. Etter at de fikk deler av samlingen til Severin Schlyter i Sverige har samlingen bare økt i omfang. Vi er ofte på besøk i Wisley Gardens og i midten av mars har de ofte sine Hepatica på utstilling. Her kunne vi se Hepatica fra de helt fylte til de enkle, med og uten marmorerte blader, forskjellige arter og ikke minst den fersken fargete og den gule blåveisen. Det er ikke uten grunn de holder et godt øye med samlingen, for her er det mange kostbare sjeldenheter.
Vi har noen sorter japanske blåveis i hagen (har ikke tid å dyrke de i potter) og de har overvintret godt de siste årene. Etter min erfaring er de like lette å få til som vår vanlige Norske blåveis.

Hepatica nobilis var.
 japonica 'Wisley selection nr 20'
Hepatica nobilis
 var. japonica 'Kougyoku'
Hepatica nobilis
var. japonica 'Tensei'
Hemmeligheten bak Wisley Gardens Hepatica dyrking:

Samlingen blir passet på av Lucie Rudnicka og noen av hennes tips blir gjengitt her.
Alle plantene blir dyrket i leirpotter for lettere å kunne se blomstene og ha kontroll på plantene. En gang i året det vil si rett etter blomstring, blir alle plantene pottet om. Skadete røtter og oppsvulmede noder (kan være nematoder) blir klipt vekk. Blåveisen blir plantet i midten av potten og vannet. For å holde kompost blandingen luftig, presses planten forsiktig på plass. De bruker en jordblanding bestående av
1 del kompost
1 del bladmuld
1 del perlite
1 del kompostert bark
2 gram dolomitt kalk pr liter jordblanding
3 gram pelletert gjødsel pr liter jordblanding.

Plantene vannes og gjødsles mest på våren og høsten. Hepatica liker å ha det fuktig og må aldri tørke ut. Så en plassering i halvskygge er ypperlig. Formeringen skjer ved ompotting. Da deles plantene forsiktig, merkes og settes i egne potter. Wisley Gardens har også egnte utvalgte sorter, disse har kommet til ved frøformering. De sås friske grønne frø på våren (gir best spire prosent) i kompost og frøene spirer våren etter. Etter 3 år kan du ha en blomstrende plante.

Hepatica nobilis
var, japonica 'Daishihou'
Hepatica nobilis
var.japonica 'Sou-Shun-Ka't
Hepatica nobilis
var.japonica 'Orihime'
Hepatica nobilis
var.japonica 'Utyuu'
Hepatica nobilis
var.japonica 'Wabune'
Hepatica nobilis
var.japonica 'Wisley selection nr 15'
Hepatica nobilis
var.japonica 'Yamahibiki'
Hepatica nobilis
var.japonica 'Tenzan'
Hepatica nobilis
var.japonica 'Ryokuun'


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

6 kommentarer:

 1. Sukk, så vakre de er... Skulle gjerne hatt alle sammen :-)

  SvarSlett
 2. Nydelig! Har en japansk i drivhuset mitt, den blomstrer vakkert med fylte hvite blomster. I tillegg bor det noen frøplanter der av ulike krysninger, blir spennende å se om de får pene blader eller blomster etterhvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo kjempe spennende! Kan bli alt mulig rart av fine blomster og blader.

   Synd noen av dem som er i salg er så vanvittig dyre :-)

   Slett
 3. jeg har også lyst på blåveiser i min hage, jeg har lurt litt på om de ville trives i rhododendron beddet på nordsiden av huset... jeg dekker med blader hver vinter og lar den ligge og danne god muld.. hva tror du? Hvordan har dine veiser det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Der tror jeg de vil trives helt utmerket, så lenge det ikke er helt mørkt der. Jeg har mine både i sol og skygge, men prøver å ha de under trær og busker.På den måten får de skyggen de liker. Jeg har fylt ungarsk blåveis på nordsiden av huset og det går fint. Det vokser faktisk noen vanlige blåveis under platingen på nordsiden av huset. Stakkars,men de ser ut til å trives :-)

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...