Hos Tommy
Det har vært noen fantastiske dager i hagen i det siste. Varmt vær og litt sol har gjort at nye løkvekster kommer i blomst nesten hver dag. Snøklokker og klosterklokker er i fullt flor flere steder, vårstjernekoll (Bulbocodium vernum) og krokus dukker opp på nye steder, og de første blåveisene har åpnet sine søte blomster.
 |
Klosterklokker i blomst. |
 |
Snøkrokus 'Ruby Giant' |
Men våren er også en hektisk tid, og man kan ikke bare gå rundt og se på nye ting som kommer i blomst, selv om jeg må innrømme at det brukes mye tid på det. Bøkehekkene har vokst seg litt for store og må kraftig foryngelsesbeskjæres. Slik går det når man lar beskjæringen være et par år og hekkene får vokse fritt. Nå er de skåret hardt tilbake og tynnere, spinklere planter i hekken er bundet opp eller bøyd på plass slik at de skal stå på rekke og rad med de andre. Når jeg kikker rundt i hagen på denne tiden innser jeg at jeg burde hatt mye mer vintergrønt for alle bøkehekkene og agnbøkhekkene, som beholder bladverket gjennom vinteren, gjør at hagen får et enda brunere preg enn den kanskje hadde trengt å hatt.
 |
Brunt, og det ser litt dødt ut, men snart er bøkehekken grønn igjen! |
I drivhuset fortsetter små grønnsakplanter å spire i vintersåingsprosjektet mitt. Det er artig å følge med på de forskjellige sortene og hva som begynner å spire først, hva som spirer ved litt høyere temperaturer, og hva som ikke spire i det hele tatt. Ihvertfal ikke ennå. Noe som jeg vet spirte tidligere i vinter er borte. Er det kulde som har tatt den? Musa? Eller er det blitt for tørt der ytterst i pluggbrettet mot vinduet? Hvem vet. Men de er ikke der lenger i hvert fall. En kjent svensk hageblogger sa at dersom du tilhører gruppen av folk som blir fryktelig trist av at ting ikke går som du vil i hagen, er ikke nødvendigvis vinter såing greia for deg. For noen ganger går det feil, bare fordi været ikke spiller på lag. Heldigvis er det lenge siden jeg slutta å bli fryktelig lei meg for at noe blir skadet av frost, noe blir gnagd på av rådyr, eller at noe tas av jordrotter. Visst er det irriterende, men det finnes nok av andre ting å heller glede seg over i hagen så jeg velger å ikke se så nøye på det som ikke gikk så bra.
 |
Små grønnsakplanter spirer i drivhuset uten tilleggsvarme! |
Derfor er det ekstremt morsomt å se som det spirer i pottene med staudefrø. Også her er det gøy å følge med på hva som kommer først, hva som spirer senere og hvor lave temperaturer de faktisk begynner å utvikle seg på. Først ut var Lewisia. Flere forskjellige sorter og arter og alle begynte de veldig tidlig. Deretter kom diverse nellik i gang. Mange forskjellige og alle startet omtrent samtidig. Diverse løvetann (ja jeg sa løvetann) men rosa og hvitblomstra arter er også begynt å spire og en rekke annet småplukk. Jeg gleder meg til de får vokst seg litt større så jeg kan prikle dem om.
 |
Det spirer i staudepottene! |
I vekstrommet har en plante jeg tilfeldigvis sådde før jul begynte å blomstre. Jeg har sådd valmuen Papaver macrostomum 'Black Magic' i egne potter, men ikke i den potten hvor det er kommet opp en frøplante nå. Sammen med frøplanter av blå valmuesøster var det en frøplante som skiller seg ut. Jeg lurte lenge på hva det kunne være, men da den slo ut i blomst i går så jeg at det var den svarte valmuen 'Black Magic'. Det er artig hvordan en plante som du har traktet etter og noen ganger hatt litt problemer med å få til å vokse der du har sådd den bare velger selv hvor den har tenkt til å vokse. At den i tillegg kommer opp blir finere enn noen av de andre plantene du noen gang har hatt i hagen er også interessant.
 |
Valmue 'Black Magic'
|
I vekstrommet vokser det godt nå purre og kepaløk vokser seg til fine planter, tomatene spirer og en rekke forskjellige sommerblomster er også i veldig god vekst. Stemorsblomstene som jeg sådde tidlig i våres har begynt å blomstre! Jeg teller på knappene om jeg skal sette de ut før det begynner å bli trangt i vekstrommet men da vil de jo ikke utvikles så raskt heller, vil jeg ha de tidligere i blomst eller eller utnytte plassen jeg får gruble litt mer på det.
 |
Stemor har begynt å blomstre! |
I Hoyahylla vokser det også så det knaker og de små stiklingene er snart ikke små stiklinger lenger men heller små planter. Et par av dem har satt knopper og blomstrer til og med! Hoya platycaulis er i blomst og Hoya multiflora er i knopp. Det er så morsomt å se hvor annerledes og forskjellige disse plantene er selv om de tilhører samme planteslekt.
 |
Hoya platycaulis |
Det brukes mye tid på huk ute i hagen stirrende på bare flekker under busker, i plantetrau og andre steder. I trauet med små fjellhageplanter er noen av sildrene begynt å utvikle knopper. Fra grønne og noen ganger hvitaktige små lubne rosetter begynner midten å svulmet, endre farge og om ikke lenge stå i fullt flor. Jeg gleder meg til å se blomstene på disse tidlige sortene som jeg ikke har hatt før.
 |
Saxifraga i knopp. |
Til vi høres igjen, god vårhaging!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar