torsdag 29. desember 2016

Slik lykkes du med blodbeger

Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus) i blomst

Hvert år prøver vi nye sommerblomster fra frø, men det er også noen favoritter som vi bare må ha år etter år. En av disse er blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus).


Blodbeger er en flerårig, urteaktig klatreplante som vokser vilt i Mexico. Her i Norge brukes den som en sommerblomst, men har du en frostfri plass, gjerne med tilleggslys, kan du overvintre den inne om vinteren.

Selv om vi har en plass som er frostfri og lys er det sjelden godt med plass, så vi sår alltid nye planter hver vår. Eller vår, vinter er vel langt riktigere å si, for vi sår blodbeger allerede i januar. Grunnen til at vi starter så tidlig er fordi disse plantene har lang utviklingstid og vi vil jo gjerne at de begynner å blomstre så tidlig på sommeren som mulig. Det er ikke gøy å bruke nesten et halvt år på å stelle en plante og så bare få oppleve et kort blomsterflor før nattefrost i september setter en stopper for videre vekst og blomstring.

Siden vi har hatt blodbeger nesten hvert år har vi lyst til å dele våre tips for å lykkes med denne artige og vakre klatrende sommerblomsten.


Vi bruker en jordstamper for å flate ut jorda.

Frøene sås på overflaten med jevn avstand, de skal IKKE dekkes med jord.

Lys for å spire


En av de viktigste grunnene til at folk ikke får blodbegerfrø til å spire er at frøene spirer best hvis de får lys. Det betyr at de ikke må dekkes med jord. Men frø som ligger oppe i dagen er mye mer utsatt for å tørke ut, og en av de vanligste grunnene til at frøplanter dør er at de tørker ut i det de begynner å spire. Hold derfor jorda fuktig, men ikke klissvåt. Vi dekker frøene med et tynt lag vermiculite som slipper lys igjennom samtidig som det holder litt på fuktigheten. Vermiculite hindrer også at småspirene får sopp i stilken (spesielt hvis jord er for våt)  Etter på tar vi klart plastfolie over potten, slik at lyset kommer igjennom men frøene ikke tørker ut.

Husk også at når du skal så frø så tidlig på året må du ha tilleggslys. Dagslyset er ikke sterkt nok til å kunne gi god plantevekst, og selv om frøene vil spire vil du få lange, tynne og lysgrønne frøplanter som strekker seg mot vinduet. Vi bruker lysstoffrør og i veksthuset har vi en lysarmatur proff, slik som de bruker i store veksthus.


"En av de viktigste grunnene til at folk ikke får blodbegerfrø til å spire er at frøene spirer best hvis de får lys." 


Dekk med en tynt lag vermiculite som gir luft rundt spirestilkene.

Slik sår du


Fyll potter med såjord og trykk overflaten lett til eller bruk en jordstamper. Spre frøene utover jordoverflaten med godt mellomrom. Det er som regel ikke mange frø i en pakke med blodbegerfrø, så det er enkelt å spre dem. Gir du dem litt god plass kan de små frøspirene bli stående i potten en stund før de prikles om i egne potter. Dekk frøene med vermiculite eller la dem ligge på toppen av jorda. Det er i  så fall viktig at de har god kontakt med jorda. Vann jorda ved å sette potten med jord i et vannbad og la den trekke opp vann nedenfra. Vanner du med en vannkanna fra oven er det store sjanser for at jorda og de bittesmå frøene vaskes rundt i potta og ender opp ute i kantene. Sett deretter potten i et minidrivhus eller tre en plastpose over og sett den ved 15–20° C.  Bittesmå grønne spirer vil vise seg etter 14–42 dager. (Også en grunn til at det er lurt å starte tidlig, bare spiringen i seg selv kan ta tid.)


Småplantene deles forsiktig.
Viktig å holde i bladet, ikke i stilken.

Senk planten ned i sin nye potte.
Press lett til slik at det er god kontakt med jorden.

Prikle om


Når de små spirene er store nok til  å håndteres kan du forsiktig plante dem om i egne potter med jord.  Gav du frøene god plass da du sådde betyr det at plantene kan stå i frøpotten i lang tid før du trenger å plante om, og kanskje er du så heldig at du kan ”brekke” jorda i frøpotten opp i egne seksjoner så du forstyrrer røttene til de små frøplantene minst mulig.

Når vi prikler eller planter om planter bruker vi alltid langtidsvirkende gjødslel i jorda vi planter om i. Dette gjør vi fordi det er veldig enkelt og plantene vil kunne ta til seg næring fra gjødselkornene ettersom de vokser.  Vann godt og la plantene få vokse seg store.
Har plantene blitt store og fine tidlig pleier vi å toppe dem, klippe av det lange hovedskuddet så vi står igjen med en plante med tre–fire blader på hovedstammen. Dette får planten til å produsere nye stengler fra hvert bladhjørne og det igjen betyr flere blomster siden. 


Småplanter ferdig priklet, nå står de i litt vann som trekkes opp fra bunnen av potten

Det tar ikke mange dager før de...
...begynner å vokse fort.

Plant dem om i større potter eller herd dem og plant dem ut på voksestedet.

Utplanting


De små blodbegerplantene tåler ikke frost, så de må dyrkes inne eller i veksthus frem til faren for nattefrost er over. Men da blodbeger er klatreplanter må de ha litt ekstra påpass og oppbinding så de ikke klenger seg fast i hverandre og danner et sammensurium av stengler som kan være vanskelige å få fra hverandre siden.

Før du kan plante ut bør du herde plantene. Å herde plantene betyr at de gradvis vennes til utelivet over en ukes tid. Setter du små planter som har vokst i et beskyttet miljø rett ut i sol og vind kan de ta skade.

Når plantene er herdet kan de plantes ut på voksestedet, i potter eller ampler. Selv om blodbeger ofte betegnes som en klatreplante vil den også ta seg veldig godt ut i en ampel hvor stenglene kan falle ut over kanten.

Blodbeger - tidlig sommer
Blodbeger - sen sommer

Blodbegerblomst
Blodbegerblomst

Blodbeger på høsten med frost.


Lykke til med blodbegersåingen, håper den blir en favoritt hos dere også!

Hilsen Kenneth og Tommy


                                                                                                                                    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...