torsdag 26. november 2015

Hva sa du? En planteskole?

Planteskolen vår med noen av staudene i sommer.
Vi snakker hele tiden om planteskolen vår, og vi har oppdaget at ikke alle vet hva en planteskole egentlig er, derfor vil vi med dette blogginnlegget prøve å forklare.

For det første, en planteskole er ingen utdannelsesinstitusjon. Vi får stadig spørsmål om vi holder kurs og hvilke utdannelser vi har i planteskolen, men det er ikke en sånn skole.
Det nærmeste vi kommer er kanskje et gartneri, men vi er på ingen måte et hagesenter eller en blomsterbutikk.

I planteskolen formerer vi stauder. Det vil si, vi deler planter for å lage nye, sår frø, frø som vi samler i hagen, får fra andre eller kjøper inn. Vi tar stiklinger og rotstiklinger og kan raskt lage mange av en sort som vi bare har en av. Dette er hva en planteskole er, oppfostring av planter.

Vi er ikke store, og har (foreløpig) ingen ambisjoner om å bli det heller. Selve produksjonsfeltet vårt ligger i en sørvendt skråning på småbruket vårt i Holter i Nannestad og her dyrker vi stauder fra nesten alle verdenshjørner. I skrivende stund har vi rundt 800 forskjellige stauder i planteskolen, men fordi vi driver smått er det sjelden at alle plantene er til salgs samtidig eller at vi har mer enn noen få eksemplarer for salg. Noen ganger har vi også sorter som vi har så få av at de aldri kommer ut på nettsiden www.gardenliving.no. Er det noe spesielt du er på utkikk etter må du gjerne spørre oss, kanskje vi har det.

Vi vil ikke bare ha en sort lammeøre (Stachys byzantina), når det finnes flere flotte sorter!
Et av de nyrenoverte staudebedene hjemme hos oss.
Ideen vår med å starte planteskolen er å gjøre mindre vanlige stauder mer tilgjengelige for hagefolk i Norge. Vi har i mange år reist til England og sett det utrolige utvalget av stauder som finnes der. Spesielt har planteutstillingene til Hardy’s Cottage Garden Plants vært til stor inspirasjon. De har disse gode, hardføre og frodige staudene som vi elsker å dyrke. Og standene deres er alltid fantastisk vakre!
Hardy's Cottage Garden Plants har mye fint! Alltid inspirerende!
Vi har ikke veksthus til overvintring av planter. Alt vi dyrker må overvintre på friland i pottene sine. Det gjør at vi noen ganger mister planter fordi vinteren har vært hard, men på den positive siden lukes de svakeste plantene ut. Staudene våre kan ikke begynne å vokse før det blir vår for alvor. Det betyr at våre stauder kan settes rett ut i hagen når de kjøpes fra oss i motsetning til store, bladrike stauder som er kommet på en bil fra varmere breddegrader.
Når du mottar eller kjøper stauder av oss om våren er de små, like små som de som akkurat har kommet opp av bedene i hagen. Vi mener det er en bra ting.

Iris sibirica 'Lemon Veil'
Lychnis viscaria 'Plena'
I motsetning til mange hagesentre og planteutsalg som selger ut så mange som mulig av plantene sine om høsten kjører vi aldri salg på staudene våre om høsten. Grunnen er enkel. De staudene vi ikke selger om høsten overvintres til neste vår da de deles og blir til to, tre, ja kanskje fire nye stauder. det er det vi elsker å drive med!

I tillegg til planteskolen har vi også en visningshage rundt huset der vi bor. Vi ønsker å bygge opp en planteskole som tilbyr en del av plantene vi har i hagen, akkurat som vårt idol og store inspirasjon Beth Chatto har gjort i England. www.bethchatto.co.uk

Du kan lese mer om når Tommy jobbet Beth Chatto Gardens for å lære hvordan de jobber her:
På jobb hos Beth Chatto del 1
På jobb hos Beth Chatto del 2
På jobb hos Beth Chatto del 3
Den tørketålende hagen i Beth Chatto Gardens.
Deler av morplantefeltet til Beth Chatto Gardens, hvor Tommy har jobbet flere ganger.
Både hagen og planteskolen må få vokse i takt, og vi utvider stadig med nye områder og flere sorter. Vi håper dere vil besøke oss en gang til sommeren.

Se hva vi gjør med plantene på vinteren i dette blogginnlegget:
Bli med på baksiden av planteskolen vår 


Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...