lørdag 28. november 2015

Stauder A til Z - Baptisia, Bergenia og Brunnera

Lilla og gule stauder i vakker sammenplanting.
Det er ingen hemmelighet at vi elsker stauder! Derfor tenkte vi det kunne være moro å gå gjennom alfabetet og nevne noen fine stauder som kan inspirere. Det finnes så mange flotte stauder som kan trenge å komme frem i lyset. Vil du følge med alfabetsereien vår: Stauder A til Z, kan du følge denne bloggen eller vår facebookside: Garden Living

Er du usikker på herdighetsoner og hva det betyr? Lurer du på om stauden overvintrer hos deg? Les vår blogg som forklarer herdighetssonene her: Hva er herdighetssoner? -Vi forklarer B


Blomstene til 'Dutch Chocolate er til ....
.... å spise opp! De smelter inn i staudebedet.

Baptisia 'Dutch Chocolate'

Norsk navn: Fargeskolm 'Dutch Chocolate'
Høyde: 70 -90 cm
Blomstringstid: Juli
Blomsterfarge: Brunlilla med litt gult
Bruk: Blomsterbed, og som solitær plante
Vokseplass: Sol
Fin sammen med: Fin i et blandet bed med andre stauder som prydgress og floks (Phlox paniculata). Kan også brukes som en solitær med markdekkende planter rundt foten av planten.
Herdighet:
 H6
Formering: Deling

Det har kommet flere nydelige Baptisiasorter de siste årene, med flere spennende fargekombinasjoner. Vanligvis er de blå eller gule. Sorten 'Dutch Chocolate' har lekre brunlilla blomster, som ikke stikker seg ut, men som smelter inn. Planten danner etterhvert en tett tue med kraftige stilker og spir av disse brunlilla blomstene. Bladene kan minne litt om kløverblader. Baptisia kommer fra Nord - Amerika og trives fint her i Norge. De vil gjerne vokse i drenert jord på ett solrikt sted.

Vår erfaring: Denne sorten er ganske ny, men generelt er Baptisia, veldig lettstelte planter som krever lite. De kan vokse på ganske mager jord, men blir finere med litt mer næringsrik jord. De vil ofte bruke noen år på å bli en skikkelig tue, men når du først har den blir den gammel i hagen.


Store nydelige lysrosa blomster på sorten 'Biedermeier'

Bergenia 'Biedermeier'

Norsk navn: Hjertebergblom 'Biedermeier'
Høyde: 40 cm med blomst
Blomstringstid: April–mai
Blomsterfarge: Lys rosa
Bruk: Bunndekker, fjellhage
Vokseplass: Sol–skygge
Fin sammen med: Prydgress som blåsvingel (Festuca) og sølvhavre (Helictotrichon), eller fioler (Viola), lungeurt (Pulmonaria) og rosestorkenebb (Geranium macrorrhizum)
Herdighet:
 H7
Formering: Deling

Mange ser fortsatt på Bergenia som en traust plante, men det kunne ikke vært mer feil! Det finnes en rekke spennende sorter med både fine blomster og blader. Sorten 'Biedermeier' er en av dem. Den får store lysrosa blomster med et mørkere senter. Bladene er vintergrønne og ovale med en rødlig kant. Det fine med Bergenia er at det er en fin bunndekker som kan vokse under alle forhold, våt, tørt, sol eller skygge. Får den velge vil den gjerne vokse solrikt på en godt drenert plass. Blomstene er en kilde til nektar tidlig på året til insekter. Bladene er nydelige å bruke i dekorasjoner.

Vår erfaring: Dette er uten tvil en av de letteste plantene å ha med å gjøre. Vi elsker dem for de er veldig gode bunndekkere og bladene får veldig fine høst og vinter farger. Vi bruker dem i bed for å gi kontrast til stauder med finflikete blader. Den bør deles etter en del år hvis den står i bed, da den har tykke krypende rotstokker som vil krype til bedkanten. Del den og plant den tilbake. Sorten kan gjennblomstre litt utover sommeren og høsten.


'Jennifer' er en skikkelig nærsynt plante...
....men er utrolig skjønn!

Brunnera macrophylla 'Jennifer'

Norsk navn: Forglemmegeisøster 'Jennifer'
Høyde: 30 cm (blad) 50 med blomst
Blomstringstid: Mai–juni
Blomsterfarge: Hvit med blå kant
Bruk: Blomsterbed
Vokseplass: Sol til skygge
Fin sammen med: Hosta, liljer, tulipaner, Dicentra og stauder med finfliket bladverk
Herdighet:
 H6–7
Formering: Deling

Denne sorten er en del anderledes enn mange andre Brunnerasorter og det fine er at du må helt innpå planten for å se det. Det er alltid fint å ha noen planter i hagen som har noe mer å by på enn det opplagte (store blomster i sterke farger) Blomstene på 'Jennifer' kan minne om forglemmegei blomster, men de er hvite med en blå kant. De sitter i tette klaser som en sky rundt planten. Bladene er hjerteformet og store. Sorten klarer seg like fint i sol og skygge. Planten må deles hvis du vil ha like planter.

Vår erfaring: Lettstelt plante som er fin som underplanting, men kan også brukes som en slags bunndekker hvis du planter flere sammen med 30 cm mellomrom. Planten blir lavere med mindre blader i full sol, i skygge får den mye større frodige blader. Sorten blomstrer lenge og gjennblomstrer litt utover sommeren.


Her finner du tidligere innlegg i vår staudeserie stauder A - Z

A - Stauder fra A til Z - Achillea, Aconitum og Anemone
B - Stauder A til Z - Baptisia, Bergenia og Brunnera
C - Stauder fra A til Z - Campanula, Centaurea og Corydalis

Hilsen
Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...