fredag 13. november 2015

Bli med på innsiden av planteskolen vår

Tusenvis av staudepotter legges ned hvert år.
Selv om vi nærmer oss midten av november jobber vi fortsatt ute hver dag. Det er masse som må gjøres i planteskolen vår for å sikre god overvintring og for å få oversikt over plantene våre. Bli med på en liten "omvisning på baksiden" av planteskolen for å få et innblikk i hva vi driver med nå på høsten!


Det er kaldt men med lue og litt god musikk går jobben mye raskere for Kenneth.
Vi har jobbet flittig og har titusenvis av potter med stauder som må klippes ned, lukes for ugress for så å legges ned på rekke og rad, tett i tett. Det er en kald fornøyelse når temperaturen varierer mellom to og fem grader. Heldigvis får vi ofte besøk av kattene våre som er med og muntrer oss opp og med litt musikk på ørene går jobben som en lek.

Tommy klipper ned iris under oppsyn av storepus som sjekker kvaliteten på arbeidet.
Slik ser noen av feltene ut når plantene er lagt ned og klare for vinteren. Ryddig og fint!
Hvorfor legger vi ned staudene?
Staudene legger vi ned for å hindre at pottene blir for våte på vinteren. Når det regner på høsten og potten er frossen blir vannet stående i potten hvis den ikke ligger ned. Det samme om våren når snøen smelter, mens potten er frossen. Vannet kan ligge i pottene i 3–4 uker før det renner vekk og imens dør planten. For å unngå å miste planter (som vi ikke har råd til heller) legges de ned. Pottene blir ikke dekket med noe og klarer seg fint vinteren gjennom slik som de er. Vi må ha hardføre stauder som klarer et ganske tøft klima. Temperaturer ned mot -25 C er ikke uvanlig.

Her ligger staudene tørt og trygt vinteren igjennom.

Men det stopper ikke der....vi har flere stauder å klippe og legge ned på feltene og en hel dryss nyformerte stauder som står i kasser som du kan se på bildene under. Å formere planter sent på året er alltid en risk, men noen ganger må vi bare ta den risken.
Stauder som venter på å bli klippet ned.
Nyformerte stauder som vi har satt midlertidlig i kasser, nå må de legges ned.

Mange tenker at det å klippe ned stauder er en enkel sak, men det er stor forskjell mellom noen av plantene. Iris som på det venstre bilde klipper vi helt ned, mens Bergenia som er vintergrønn (på bilde til høyre), klippes ikke ned og bare renses lett. Meconopsis og Penstemon er også andre som klippes svært lite.
Iris klipper vi helt ned.
Bergenia pynter vi bare på.

Under ser du røttene av Corydalis elata 'Blue Summit' som har vokst godt i sommer. Potten er allerede full av røtter og nye skudd som bare venter på litt vårsol for å sette i gang. Denne planten er klar for å selges eller deles opp til nye planter neste år.
Noen stauder vokser mere enn andre, denne Corydalisen er klar til å deles

Vi har valgt å plante staudene våre i litt større potter enn du finner mange andre steder. Det er fordi vi mener mange stauder trenger mer jordvolum for å bli store og fine. Vi tilsetter også langtidsvirkende gjødsel til alle plantene. Det er ganske dyrt å bruke, men plantene får alle næringstoffene de trenger hele sommeren igjennom. Det gjør at plantene fort blir kraftige og store når de blir plantet ut i bedet. Vi mener ihverfall at det gir en bedre plante med bedre kvalitet! Kulene blir blandet i jorden og ser ut som lyse kuler. Det hender noen tror dette er snegleegg, men snegleegg ligger i klaser og legges ikke spredt rundt i potten. De langtidsvirkende gjødselen ser du i pottene under.
Langtidsvirkende gjødsel i staudejorden.

Når vi legger ned staudene benytter vi også anledningen til å luke i alle pottene. Det hender at flyvende frø fra løvetann, selje og bjørk havner i pottene. Noen ganger blir de fort store og må nesten "oppereres" ut som løvetannen på bildet under.
Stor løvetann som tar vann og næring...
.... må fjernes fra pottene.

Det å legge ned staudene og få renset dem hindrer også at de kraftigste staudene vokser fast i duken og bakken under som på bildet under. Staudefeltene kostes for jord og ugress. Godt renhold hjelper også med å holde plantene fri for skadedyr og sykdommer.
Stauderøtter som sitter fast i duken

Det dukker også opp noen overraskelser innimellom. Her hadde en del stauder veltet og blitt liggende en stund. Her har musa funnet mye god mat i stauderøttene og laget seg like godt et lite bol! Lillepus som ofte flyr mellom staudefeltene har sviktet i jobben sin! (Dette vil bli tatt opp i medarbeidersamtalen senere.)

Musebol og tomme staudepotter
Lillepus tøffer seg, men har han tatt musa?

I høst har vi også laget flere morplantefelt til stauder som vi skal formere selv. Det er både for å sikre at vi får riktig sort, da det ofte er en del feilmerking på planter. Og det at vi liker å lage våre egne Norske planter! På bildet under er det et felt uten duk til stauder som vokser utover enten med utløpere eller knoller som sorter av skjeggiris, Bergenia, violer og lammeøre.

Det nye morplantefeltet ferdig plantet med stauder som vokser utover

Her har vi plantet stauder i duk for å hindre ugress. Her er det også planter som vi skal produsere selv. Alle plantene her er tuedannende og kan fint stå i en duk uten å vokse ut av plantehullet sitt. Her er det blant annet høstfloks, praktsolbrud og forskjellige Sedum-sorter.
Tuedannende stauder plantes i duk.
Bergenia-sorter er en favoritt! Her er noen av morplantene på rekke og rad.

Nye planter på vei!
Vi lager hele tiden nye planter og har mange planter som vi formerer opp og som bare står på feltet, uten at de er til salgs eller at noen vet vi har dem. Det er ofte mange uvanlige planter eller planter vi ikke har mange av, men som vi jobber med. På bilde til venstre er noen av høstens uvanlige stauder og løker plantet. Her er det mye nytt snacks! På bilde til høyre ser du primula-delingene vi gjorde tidligere i høst. De har allerede vokst seg store og noen har fått noen blomsterknopper også! Supergøy!

Nypottede stauder og løk.
Primula vokser godt på høsten.

Nå må vi snart ut å legge ned flere stauder! Håper du likte å få et lite innblikk i hva vi driver med. Takk for besøket!

Hilsen
Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...