torsdag 17. juli 2014

Sissinghurst Castle GardenDen hvite hagen med slottstårnene i bakgrunnen.

For mange hageelskere er Sissinghurst Castle Garden den ultimate romantiske hagen, enten de har sett den eller ikke. Mange har hørt om den, og om de ikke kjenner innholdet i hagen så godt, eller historien bak den, så er ihvertfall den hvite hagen godt kjent. Vi har besøkt hagen to ganger før, og for tredje gang skulle vi besøke denne perlen av hage i Kent i England. Det var med ikke så rent lite forventning at vi gikk inn portalen til hagen, for vi var klare over at hagen hadde skiftet overgartner siden sist vi besøkte den, og ikke minst hadde vi hørt flere nedslående kommentarer om hvordan hagen ikke helt levde opp til folks forventninger. Heldigvis ble vi ikke skuffet, tvert imot. Hagen var like romantisk og spennende som vi husket og beplantningen utsøkt. Inngangen til hagen er gjennom portalen i huset.


Sissinghurst Castle Garden eies av The National Trust, en stor organisasjon som i tillegg til å eie en stor del av Storbritannias gamle hus og hager også eier store landområder, inkludert kyststriper. De tar vare på disse hus og hager og bevarer dem slik at ettertiden får se hvordan de så ut  da de høye herrer som eide godset gav det fra seg. Noen mener hager egner seg relativt dårlig til å konserveres på denne måten, men er ikke det noe av sjarmen? Å kunne vandre rundt i en hage og vite at hekkene, grusgangene og steinmurene er akkurat, eller ihvertfall tilnærmet slik eierne en gang anla dem? Plantingen må selvsagt få endres og utvikle seg, men vi synes det er viktig at hagens opprinnelige beinstruktur bevares. 

Sissinghurst Castle Garden ble anlagt av Vita og Harold Nicholson. De kjøpte slottsruinen på 1930 tallet og begynte tidlig å utvikle hagen. Historiene om Harold og Vita er mange og fargerike, i hvert fall de som ikke omhandler hagen. (Men vi overlater til våre lesere å finne ut mer av det på egen hånd, vi konsentrere oss om hagen her.)
Sammen plantet de hekker, anla stier og ganger og plantet trær. Selvsagt med hjelp av gartnere og de to første gartnerne ved Sissinghurst; Sibylle Kreutzberger og Pam Schwerdt var en viktig del av utviklingen og vedlikehold av hagen. De fortsatte å jobbe ved Sissinghurst Castle Garden etter at The National Trust overtok.Fra tårnet får du full oversikt over hagens layout.

Hagen er kanskje aller best kjent for den hvite hagen, og på denne litt grå og regntunge dagen vi besøkte var det her vi fant den absolutt største samlingen med hagebesøkere. Og vist er den fin, den hvite hagen, men vi er like begeistret for de andre delene av hagen, og kanskje aller mest for hagen med de varme fargene, rødt, oransje og gult (The SOuth Cottage Garden). I tillegg finner man en innholdsrik, liten urtehagen, Nuttery (liten hasselskog), Lime walk (En allé med flat-spaljerte lindetrær.) Store eng-områder, en flott lillarosa rabatt og bugnende blomsterbed. Før du har gått rundt i hagen anbefales en tur opp i slottstårnet. Her får man sett Vitas skrivestue, full av bøker, skrivebord og med en distinkt ”gammel bok og møbel-lukt. Fra tårnet kan du se hele hagen og får en viss ide om hvordan den er oppbygd. Legg spesielt merke til barlindhekkene, spesielt der de danner en sirkel med fire utganger.

Sissinghurst Castle Garden kan være vanskelig å nå med kollektiv-transport, men sjekk nettsidene til The National Trust, Sissinghurst Castle Garden

En port i den hvite hagen.
En staue gjemmer seg i den hvite hagen.
Hagen er full av gamle murer og vegger...

...i den hvite hagen er det intet unntak.

Statuer danner fokuspunkter i hagen.

Lange akser med formklipte hekker.

En fantastisk klematis, muligens 'Lazurstern'.

Samme klematis og urner.

The Lime Walk om sommeren.

Over alt er det formklipte hekker.
The South Cottage Garden.

Varme farger i The South Cottage Garden.


En vakker solsikke i The South Cottage Garden.

Utsikt mot slottstårnene.
En gammel mur bekledd med klematis.


Urtehagen

En lilla, rosa og blå rabatt.
Passasje mellom gamle murer.


Takk for nå, vi kommer igjen.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...