torsdag 24. juli 2014

Naturlig og god ripssaft

Rød og hvit rips.....hvem er søtest?
Selv om ripsen er moden for lenge siden går det fint å høste rips enda en stund. Vi har akkurat høstet og laget saft av ripsen i hagen. Frisk, god og nydelig! Ikke minst er den sunn! Selv om den inneholder sukker for holdbarhet og for søtning, inneholder den også masse antioksidanter og andre gode ting for kroppen.

Mange er i den tro at rød rips er søtere enn den hvite. For rød farge må jo bety søtt ikke sant? Det er nok at hjernen lurer oss litt, for analyser viser at de sure stoffene sitter i rødfargen i bæret. Siden hvit rips ikke har noen rødfarge er de også mindre sure. Ta en blindtest og prøv. De hvite er ikke så skarpe!

Hvit rips er søtere......
........en den røde!

Ripssaftoppskrift:

3 kilo rips (ca. 6 liter)
1,3-1,5 liter vann
500 gram (6 dl) sukker per liter ferdig avrent saft
1/4 ts med Atamon (natriumbenzoat pr liter saft

Skyll av bærene, rens dem for blader og rusk. Stilkene kan godt sitte på. Ha i ripsen og vannet i en stor kjele og kok opp i 10 minutter. Bruk en sleiv eller potetmosjern og knus bærene langs kanten av kjelen eller mot bunnen, men du rører i massen.
Sil bærene og la dem stå og renne av i 30–40 minutter.  Skyll kjelen, mål opp saften og ha den tilbake i kjelen. Tilsett sukker etter mengden med saft du får og kok opp på nytt. Ta kjelen av planten og skum av med en skje. Tilsett atamon og hell straks på rene flasker. Vi steriliserer flaskene ved å legge dem i en kjele med kokende vann i 10 minutter. Stekeovn kan også brukes. Lagre flaskene mørkt og kjølig. Åpnet flaske bør oppbevares i kjøleskap. Velbekomme!


Saften står i 30 minutter og renner av.
Etter oppkok helles saften på kokte flasker.
Ute etter fine glass eller sylteglassduk har vi mange produkter på nettsiden vår gardenliving.no her


Hilsen Tommy og Kenneth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...