torsdag 17. januar 2013

Bondelilje

Blomstene har vakre ansikter når de springer ut
Her i Norge har vi noen få gamle potteplanter som aldri kommer i salg, men som overlever med å vandre fra hjem til hjem. Bondelilje - Hippeastrum striatum tidlige H. rutilum er en av disse. Det finnes flere i varianter i omløp. Vår plante kommer fra Valdrestraktene, men hvor var den før det? Vår plante er nok ingen H. striatum, men kanskje en H. x johnsonii ?  Vet du noe om denne så gi oss gjerne beskjed. Siden Hippeastrum kommer fra Brasil, kan man bare fantasere om hvordan plantene har kommet helt hit til Norge. Att den kom sjøveien er nok ikke helt usannsynlig.

Arten har blomster som kan variere en del. De kan være oransje til røde med varierende bredde på kronbladene. Vår plante har store overlappende kronblader som er røde. Etter det jeg har sett er er de som er mere oransje i fargen litt smalere kronblad. Blomstene kommer på opptil 30 cm langestilker, med to til fire blomster på hver stilk. Vår plante hadde to blomster denne gangen. Denne typen Hippeastrum blomstrer på vinteren og våren, men kan blomstre 2–3 ganger i året, avhengig av stellet.


Det fine med denne planten er at den er i vekst hele året, og den er flink til å lage masse sideløker som kan deles fra og dyrkes videre. Småløkene som deles fra vil blomstre ganske raskt, etter et til to år. Dette er en lettstelt plante som liker å stå i vinduet, slik at den får nok lys. Planten liker å tørke opp mellom hver vanning, så den ikke blir stående i vann. Får den næring på sommeren vil den bare blomstre bedre og raskere.

Planten har hvitt pollen
Stripene viser pollinerende insekter veien
Vår har store blomster med striper
Den danner mange sideløk hele året
Knoppene er som spyd før de springer ut
Den trives godt  vinduskarmen
De karakteristiske stripene er også utenpå knoppen.
H. striatum kan forveksles med H.puniceum, så hvem vet hvem man egentlig har når man komme til stykket? Uansett er den nydelig!

En stor takk til Aud som ga meg en løk for en del år siden :-)
 Hilsen Tommy og KennethCopyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...