lørdag 26. januar 2013

Brassia- verdens tøffeste orkidé

Denne orkideen kalles ofte spiderorchid på engelsk, tøft navn på en tøff orkidé!
Jeg kom ved en tilfeldighet over verdens tøffeste orkidé! Denne vakre skapningen har jeg tidligere sett i botanisk hage i Gøteborg sin orkidésamling, og jeg var stum av beundring. (Bilde av denne er nederst på siden) En plante med blomster med en fascinerende fasong som hang som kaskader utover potten. En slik har jeg ønsket meg siden, og nå ved en tilfeldighet fant jeg den i en lokal blomsterbutikk. Det var kun en plante som sto innimellom en orkidé-mix. Jeg følte meg som en moderne plantejeger!

Kronbladene er lange og smale.
Brassiablomsten er stor.
Brassia kommer fra tropiske Sør-Amerika, der den vokser i store klumper på tregreiner. De liker mer fuktighet en andre orkideèr, både når det gjelder vanning og luftfuktighet. I hvileperioden kan den få mindre vann. Planten bør få en lys plassering, men bort fra det sterkeste sollyset. Planten danner nye bulber ved siden av den gamle. Disse vokser seg sakte store, når de blir store nok vil planten sende opp en blomsterstengel. En bulb blomstrer en gang og har to blader. Planten kan deles og plantes om.

Brassia har en herlig duft!
Blomsten har oransje pollenknapper.
Blomstene sitter på lange stilker oppover stengelen. I vill tilstand henger stengelen utover som en bue, med blomster oppover hele stilken. Nydelig! Blomstene er store med smale, lange kronblad og de har en god søtaktig duft som sprer seg i rommet. Det finnes sorter med mere gule blomster, og med mer eller mindre brune flekker. Brassia krysser seg lett med andre nært beslektede orkideer som Odontoglossum og Oncidium, så det er ganske sikkert at de vi kjøper i butikken er hybrider.

Blomsterstilken får 10–12 blomster.
Planten har oppsvulmede knoller.
Etter blomstring settes Brassia lyst og gjerne litt kjøligere i 6–8 uker. Lar du naturen gå sin gang får orkideen dette naturlig om vinteren her hos oss og vil blomstre på senvinteren/våren. I hvileperioden er det viktig å ikke vanne for mye slik at røttene råtner, men samtidig ikke vanne for lite slik at bulbene tørker for hard inn. Inntørkede bulber, sveller ikke opp igjen. Siden planten liker luftfuktighet er det lurt å unngå å sette den ved varmeelementer. Denne gruppen orkideer er greie å lykkes med, og med tålmodighet vil de blomstre lenge.

Kommer du over denne juvelen i blomsterbutikken så kjøp den, du vil ikke angre!

Brassia i botanisk hage i Gøteborg.

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...