lørdag 5. januar 2013

Ny plante! Astelia 'Silver Shadow'


Astelia 'Silver Shadow' er en fin stueplante også
Nyhet!
Det er så morsomt når det kommer nye planter på markedet for det skjer ikke hver dag. I hvertfall ikke her i Norge! Astelia 'Silver Shadow' er en helt ny kryssing som nå har blitt kommersielt tilgjengelig i hele verden.

Astelia 'Silver Shadow' er en kryssing mellom Astelia chathamica og Astelia nervosa, som er voksevillig og med fine sølvfargete blader. Den brukes som stueplante her hos oss, da den ikke tåler mange minusgradene, men den er egentlig en staude på 1-1.20 meter. Den kommer fra New Zealand, der den vokser på fuktige steder. Det gjør at den også klarer vårt fuktige klima godt, men det fine er at den også tåler en del tørke. Denne sorten ble valgt ut i 2004 av Tim og Hamish Prebble etter at de hadde krysset Astelia chathamica og Astelia nervosa.

Nærbilde av vekstpunkt
Fine sølvspir av noen blader
Vi har kjøpt to stykker på Plantasjen og har planer om å dyrke de i potter ute til sommeren. Tanken er at de skal bli en staselige solitærplanter. Det fine med Astelia er at den er en av de få sølvbladete plantene som også kan vokse i skygge. Vi har sett Astelia i England mange ganger der de overvintrer ute hvis vinteren ikke blir altfor kald. Men på våren er de langt i fra pene planter, så det beste er å overvintre dem lyst og kjølig. De klarer vanlige stuevinduer fint. Vi har sett de i sølvpotter og svarte potter med grus rundt, noe som er ganske stilig!

Astelia setter sideskudd....
Den er fin i vindusposten med andre planter
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...