fredag 12. januar 2018

Hagedagbok 7. Januar

Selv om det er kaldt ute spirer hagedrømmer inne.

Nytt år, nye muligheter og i likhet med mange andre, nye forsetter. Et av årets forsetter er å prøve å dele mer på bloggen av hva vi driver med på gården, om planter vi dyrker og ting vi finner på. I likhet med mange andre forsetter kan det være dette vil vare tre uker, men vi velger å håpe at det vil vare noe lengre enn det.

 "Allerede tidlig i desember sådde vi de første chili- og paprikafrøene og nå står det flere små fine planter og venter på å bli priklet"


Nyttår er en spennende tid for oss, for selv om det er kaldt og snørikt i hagen så våkner hagefolket til liv. Allerede tidlig i desember sådde vi de første chili- og paprikafrøene og nå står det flere små fine planter og venter på å bli priklet om.
I år sådde vi i jordbriketter som vi har laget ved hjelp av denne praktiske brikettlageren.

Vi sådde to frø i hver brikett, der vi hadde nok av frø, og tre–fire briketter av hver sort. Det er blitt hele 29 forskjellige sorter, hvorav to ikke har spirt. (Gamle frø vi har samlet selv og hatt liggende i mange år.) Vi skal ikke beholde alle frøplantene, det har vi ikke plass til, så de to sterkeste frøplantene vil bli priklet, og dyrket videre. Når vi ser om alle trives kommer vi igjen til å beholde den friskeste planten. Det er tross alt grenser for hvor mange chili- og paprikaplanter vi trenger, eller har plass til for den saks skyld. Vil du lese mer om hvordan vi sår chili kan du lese om det her.

Chili og paprikafrøplanter.


1. januar sådde vi de første av årets prydplanter. Flere forskjellige stemor, blodbeger og kjempeverbena. Selvfølgelig kan man kjøpe disse plantene i hagesenteret til våren, så hvorfor så selv? Vel, vi liker å ha planter som ser litt annerledes ut enn de vi vanligvis finner i hagesenteret, men i tillegg synes vi det er utrolig morsomt å så frø selv og begynner gjerne så tidlig som mulig for å kunne holde på med noe grønt om vinteren. I år har vi sådd frømiksene Clear Crystals Mixed, Joker Mixed F2, Frou Frou Mixed og Rococo Mixed. Vil du vite mer om hvordan så frø, kan du lese om det her.

Det spirer under plantelysene.


Kjempeverbena (Verbena bonariensis) sår vi hvert år. Det er både fordi vi synes det er gøy å starte tidlig, og disse trenger lang tid på å bli blomsterdyktige, men også fordi vi trenger mange for å fylle opp i bedene i hagen. De som har besøkt hagen på ettersommeren vil ha sett de lilla, lette blomstene innimellom alle de sterktfargede georginene i den eksotiske hagen, men også andre steder i hagen. Kjempeverbena kan være litt vanskelige å få til å spire, men hvis du leser tipsene på bloggen her håper vi at det kan hjelpe hvis du har problemer.

Kjempeverbena er en storfavoritt.
Blodbeger er en annen sommerblomst som vi ikke kan tenke oss å være foruten, og også denne trenger lang tid på å nå blomsterdyktig størrelse, så frøene blir alltid sådd i januar. Dette betyr at vi ofte har de første blomstene allerede i mai og får store og frodige planter i løpet av sommeren. De siste årene har vi begynt å plante dem sammen med vingethunbergia ’Sunset Shades’ og får en fin samplanting av disse to sommerblomstene, synes vi selv da.


Samplanting av...
... vingethunbergia 'African Shades'...
...og blodbeger.


"Nå er vi ikke kjent for å gjøre noe halvveis, så i november ble det bestilt nesten 60 nye stiklinger fra en planteskole i Thailand..."

Det er ikke bare i hagen og i drivhuset vi har mange planter. Også inne i huset er det grønt. Når det er kaldt ute er det ekstra hyggelig å ha sin egen grønne jungel inne, så vi ikke får altfor store abstinenser. Vi har en lang rekke forskjellige potteplanter, men listen over orkideer og Hoya blir stadig større. Og akkurat som i hagen er bladverk viktig, så også inne har mange av potteplantene dekorative bladverk.

Det er grønt i spisestua.
I november våknet plutselig den gamle interessen for Hoya eller porselensblomst, og nye stiklinger kom raskt i hus, gaver fra vår venn Håkon. Nå er vi ikke kjent for å gjøre noe halvveis, så senere i november ble det bestilt nesten 60 nye stiklinger fra en planteskole i Thailand, og vips var det plutselig en stor samling her igjen. Alle stiklingene står nå under lys, har rotet seg, og så smått begynt å vokse. Vi gleder oss til å se dem utvikle seg og blomstre utover våren.

Til neste gang, ha en fin vinter.

Hilsen
Kenneth og Tommy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...