lørdag 27. januar 2018

Hagedagbok 21. januar
Det har gått mye tid til å måke bort de store snømengdene som har kommet. Selv om det føles som den siste uken har flydd avgårde, har vi rukket å få sådd mer frø! Det er noen planter som bruker litt tid på å spire og vokse, slik at det er lurt å starte tidlig. Lurer du på hva du skal så i januar kan du ta en titt HER.

Vi krysser en del planter selv og det har det blitt mye frø i sommer. Det er spesielle Zonartic pelargonier vi har krysset. Vi har etterhvert begynt å få en stor samling av dem. Dette er en helt ny gruppe pelargonia med flotte store blomster, ofte i uvanlige farger. De selges for dyre dommer (alt fra 150,- og oppover til 500,-) mye for at de er så uvanlige og at de vokser ikke like fort som de mer vanlige perlargoniaene.

Frøposer eller kaffefiltre som vi har brukt er hendige til å samle frø i. Koster lite, holder frøene tørre og lett å skrive på.


Kaffefiltre er fine og lette å bruke til å samle frø i.
Her er såbrettet fylt med masse frø, som vi bare la utover, fylte på litt jord på toppen og dekker med vermiculite. Vermiculite vil hindre at frøplantene får sopp i stilken og evt. kollapser. Vi krysser fingrene for spiring og at det blir mange fine planter etter hvert.


Zonartic frø
Vermiculite er strødd over

Vi må selvfølgelig ha noen andre ting i sommer også og noen av dem som vi alltid sår på denne tiden er artisjokk og aubergine. De bruker lang tid på å vokse og bære frukter. Artisjokk må sås i januar skal den rekke å danne blomsterhoder i august.

Disse har vi sådd nå:
Artisjokk 'Green Globe'
Aubergine 'Pot Black'
Asarina (forskjellige sorter)
Dicondra 'Silver Falls ' og 'Emerald Falls'


Frø og etiketter, nå skal det sås!

Dicondra har greie frø å så
Aubergine har litt mindre frø, men greie å plassere ut.

Lurt å skrive etikett med navn og dato de er sådd, så har du full kontroll. Man husker ikke så godt som man tror er vår erfaring! Alle Johnons frø har med egen etiketter på frøposen. Veldig enkelt når man står og sår sent på kvelden og er trøtt.


Artisjokk har store frø, nesten som solsikke.
Frøene plasseres der vi vil ha dem.

Pottene fylles med jord, flates ut og frøene blir sådd. Store frø legger vi bare der vi vil ha dem, små frø strør vi så jevnt vi kan utover. Etterpå strør vi vermiculite over som hjelper på drenering i det øverste laget og hindrer små frøplanter i å få sopp i stilken. Når vi er ferdige med å så, settes pottene i vannbad til jorden er fuktig. Hadde vi vannet ovenfra ville frøene vi har plassert så nøye blitt flyttet rundt omkring av vannet.

Frøene dekkes med vermiculite
Pottene er klare til vannbad.


Som mange vet har det kommet mye snø i det siste, så vi måtte haste ut og måke av veksthusene. Det ene som det ikke er varme i var det sikkert 80 cm snø på og det var nok på grensen på hva det tålte. Det første huset har vi varme i hele vinteren, så der sklir snøen lettere av. Nå er nesten begge veksthusene begravd av snø. En liten trøst er at det isolerer fint og på innsiden er det sommer hele året!


Veksthusene er nesten nedsnødd!
Måke snø av veksthuset er viktig
Nå kan det stå noen snørunder til

Inne i veksthuset er det sommer hele året.
Pelargonia blomstrer fortsatt.

Men det gjelder å passe på, lusa tar ikke vinterferie og kan ta overhånd hvis de ikke holdes under oppsyn. Litt lus gjør ingen ting, men når det blir mange kan plantene ta skade. Vi oppdaget denne planten på bilde under full av lus. Da er det lurt å dyppe hele planten (som er over jorden) ned i en bøtte med grønnsåpevann. Det fungerer utmerket.

Lus på hengepelargonia

Inne spirer det fint og blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus) har fine små spirer. Etter en tøff start begynner chiliplantene å komme seg også. I stua blomstrer det mase orkideer og vi har gått litt bananas når det gjelder grønnplanter. Vi vil ha en jungel i stua!Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus)
Orkideer og grønnplanter i stua

I kjelleren går det fint med overvintringsplantene. Pelargonium zonartic sortene har så smått begynt å blomstre igjen. Det er jo hyggelig nå på vinterstid. Zonartic er en ny gruppe pelargonier som er krysset med Pelargonium zonale og Pelargonium articulatum.


Pelargonium i kjelleren
'Lara Prince'

'Unicorn Spring'
'Lovely Wera'


Vi måtte løpe ut og riste av noen busker og trær for at de ikke skulle knekke under snøen. Den var veldig tung!

Virginiatrollhassel før og etter snøristing....
....det har mye å si å gjøre denne lille jobben


En ettermiddag var det plutselig elgspor forbi døra vår..... Den hadde benyttet stiene vi hadde måkt og tok turen vidre opp til planteskolen. Vi kan bare si at det var godt man ikke sto ansikt til ansikt med den når man lukket opp inngangsdøra :-D


Elgspor
Her har den gått oppover mot planteskolen vår.


Når sola skinner er det vakker med snø tross altTil neste gang, ha en fin planteuke.

Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...