tirsdag 2. desember 2014

Juvelorkidé - annerledes og søt!

Juvelorkidé / Ludisia har små søte blomster.
Juvelorkidé må være en av våre favorittorkideer, mye for at den er så enkel å få til, og har så dekorative blader. Det finnes flere sorter i handelen hvis du er så heldig å komme over dem. Vi har vært så heldig å få tak i to sorter for noen år siden.

Blomsterknopp hos juvelorkidé / Ludisia.
Juvelorkidé / Ludisia har små hvite blomster.
Ludisia discolor eller juvelorkide som de også kalles blomstrer hvert år fra desember til januar/februar hos oss. Ellers på året er de veldig dekorative bladplanter med sine skimrende og glitrende blader med vakre mønstre. Vi kan love at hos oss får de lite stell, i det hele tatt skal de være fornøyde hvis de får vann i den travleste tiden. Veksten på juvelorkidé er så som så med en litt utoverliggende vekst. Du finner denne orkideen til salgs fra januar i blomsterbutikker/hagesentre med godt utvalg.

Ludisia discolor 'Jasper Velvet'
Ludisia discolor 'Emerald Velvet'
Juvelorkidé, Ludisia discolor, kommer fra Kina og Sørøst Asia hvor den finnes viltvoksende i dyp skygge, på mosedekte elvebredder. Den har en krypende voksemåte og danner flere skudd ved hjelp av de krypende rhizomene. Juvleorkidé dyrkes nesten like mye for de vakre bladene som for de hvite blomstenes skyld. Hold den jevnt fuktig og  pass på at temperaturen ikke synker under 13 grader C. Dette er en jordorkide, så skal den potten om, kan du gjøre dette med vanlig blomsterjord i blandet perlite for ekstra lufttilgang. Det er en orkidé som gjerne blomstrer igjen og igjen i vinduskarmen.

Juvelorkidé har krypende jordstengler.
Slik ser etiketten ut når den kjøpes.

Hilsen

Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...