tirsdag 17. desember 2013

Kort og godt om tulipaner - Slik holder de lengst

Tulipaner er vakre og yndige planter
Hva er vel mer overdådige og yndige en tulipaner? Med sin vekstkraft og flotte farger er det en av mine favoritt snittblomster. Dette er blomster som virkelig lever og gir mye av seg selv!


Kort og godt om tulipaner
- Slik får du mest mulig ut av tulipanene


Som mange andre løkblomster reagerer tulipaner kraftig på varme. Jo varmere de står, jo kortere holder de. Så for å få beholde disse skjønnhetene lengst mulig sett de kaldt om natten. Det øker holdbarheten med flere dager. Hold vasen bort fra varmekilder som peiser og panelovner.

Når tulipanene kommer innomhus, stram plastposen rundt stilkene, gjerne med en teip bit og la buketten stå å trekke i 30 minutter. Da får du rette tulipanstilker. Hvis tulipanene settes rett i vase før de har trukket vann, henger ofte blomstene utover og de stivner i denne stillingen med bøyde hoder. Det kan være vakkert og sjarmerende det også.

Når du snitter tulipaner, så husk at disse skal kuttes rett over med en skarp kniv. Altså ikke skråsnittes. Tapetkniv er det beste, siden den er sylskarp. Kutt av 1- 2 cm av stilken.

Ta bort de nederste bladene eller blader som kommer under vannet i vasen. Dette bidrar bare til bakterievekst og minsker holdbarheten på plantene.

Hvite tulipaner i julen er en klassiker
Tulipaner i blanding i tulipanvase

Blander du inn andre planter sammen med tulipaner som granbar, furukvister, pors, gåsunger osv. Så tenk på at tulipaner vokser minst 1 cm om dagen og vil fort vokse over de andre plantene i buketten. Sett derfor plantene sammen slik at tulipanene står litt lavere en de andre plantene og om en dag eller to vil de være like høye.

Ved bytting av vann, bruk alltid kaldt vann, det hjelper til at bakterieveksten blir mindre og at tulipanene står lenger.

Holdbarhetsmiddel i vannet bidrar til at blomstene springer fortere ut, så sant det ikke er spesial holdbarhetsmiddel for løkvekster. Så bruk kun rent vann.

Tulipaner har mye vann i stilken og tåler fint å stå eller ligge i dekorasjoner på bord eller lignende, minst en dag. Se på bilde under.

Tulipan dekorasjon. Tulipaner har vann i stilken og tåler fin en dag uten vannHvis du ønsker at dine venner skal få mest mulig ut av tulipanene sine, hvorfor ikke dele dette innlegge på facebook? Er det en ting Tommy og jeg liker, så er det at folk skal lykkes med plantene sine, da blir alt så mye mer moro!

Hilsen Kenneth

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...