onsdag 30. oktober 2013

Vinbonde, forfatter og entusiasten Hans J. Rosenfeld - vi dro på besøk!

Lange flotte rader med vindruen 'Frontenac', et vakkert syn!
En kald, solfylt høstmorgen dro vi av gårde for å se på drueplanter og for å hilse på vinbonden, forfattern og entusiasten Hans J. Rosenfeld. Det viste seg å bli mye mer inspirerende enn vi forventet.
Vi ble hyggelig mottatt og vist rundt i store plasthus som inneholder hundrevis av drueplanter. Hans har flere hus som inneholder mange forskjellige sorter. Imens vi gikk rundt ble vi mektig imponert over metodene Hans bruker for å dyrke frem druene. Mye av dette har han funnet ut av selv, og utviklet sine egne metoder.

Det å lage vin på druer dreier seg mye om å eksperimentere med dyrkingen av sortene, for de kan være ganske så forskjellige. Hans prøver ut de forskjellige sortene og ser hvorvidt de egner seg, og hvordan de smaker. Kanskje finner vi vinen på Vinmonopolet om noen år. Du må ha en brennende interesse for druer og vinlaging for å kunne holde på i den skalaen som han gjør.  Hans liker å krysse frem sine egne druesorter, og tester ut mange nye sorter i plasthusene sine. Det skal bli spennende å se hvilken gode egenskaper han kan få frem i de nye sortene. Han har til og med krysset frem egne sorter av tomater og jordbær. Det å dyrke frem egne sorter er en ting som går igjen på denne gården.

Fortsetter lenger ned.

Bladene er fjernet, slik at druene får mest mulig lys og luft.
Hvert skudd får beholde to skudd hver.
Hvert av skuddene bindes opp.
Druene dyrkes i store plasthus for å strekke sesongen.
Hans dyrker mange sorter i plasthusene sine, den til venstre har flotte høstfarger.

Prøvedyrking av egne druesorter.
Småplanter av Hans sin egen sort 'Frøya'
En av sortene han har laget heter 'Frøya'. Den har vist seg å være en god og herdig druesort. Vi fikk med noen hjem for å prøve, og klarer de seg her på Holter er den garantert en herdig sort. Den hadde en veldig god smak, så her ser vi gode muligheter. Hans er en entusiast på flere områder en druer. De har også et plasthus til mange eksotiske planter som dragetre (Dracaena draco), fiken (Ficus), oliven (Olea), engletrompet (Brugmansia) og mye annet.

Når Hans ikke dyrker druer eller lager vin, bygger han sitt eget vikingskip og skriver roman! Du kan lese om romanen i Østlandets Blad her: "Vinbonde fra Ås bokdebuterer med krim om vikinger"  eller direkte på forlaget sine egne sider her: Merovingernes Skatt Boka er i salg i bokhandelen fra desember, men vil du ha den signert kan det være lurt å bestille den direkte fra Hans selv på rudolf.rosenfeld(alfrakrøll)gmail.com
Hans og kona Inger Rosenfeld startet suksessmeieriet Den blinde Ku, som lager nydelige delikatesse-oster. Du har sikkert sett ostene i butikken.Hans J. Rosenfeld høster druer.
Hans nye roman kommer ut 1. desember
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...