fredag 20. januar 2012

Sammenplanting med prydgress


Calamagrostis x acutiflora ' Karl Foerster' er et gress med stort bruksområde.

Jeg har snakket med flere som liker prydgress og vil ha dem i hagen, men syntes det er vanskelig å plassere og bruke dem. I bildene på denne bloggen har jeg plukket ut noen gode eksempler.

Selv er jeg hekta på prydgress og bruker de over alt og må ha minst en i alle bed. For første gang i fjor, har jeg nå brukt prydgress på en helt annen måte og har laget ett 25 meter langt prærieinspirert rabatt. Der prydgress skal flyte i mellom stauder i store grupper. Litt som på bilde over som er tatt i Wisley Garden, Surrey i England. Skal bli morro å se hvordan dette prosjektet utvilker seg om noen år, når alt er etablert. Jeg opplever at mange gress arter er overraskende herdige. De må bare ikke flyttes eller deles på høsten for det tåler de ikke særlig godt.
Prydgress passer til alt, enten alene i bed eller sammen med stauder. Mange prydgress er også flotte i potter med sin grasiøse form.

3.
1.
2
Bilde 1 - Bilde er tatt hos oss i september. Pratktsolhatt - Rudbeckie fulgida ' Goldsturm' med Silkekinagress - Miscanthus sinensis 'Variegatus'

Bilde 2 - Rakettblomst - Kniphofia med Silkekinagress - Miscanthus. Rakettblomsten passer i grunn sammen med de fleste gresstyper.

Bilde 3 - Denne sammenplantingen er ryddig og minimalistisk, kun Hakonechloa macra 'Aureola' med Buksbom - Buxus sempervirens. Lekkert!

6.
4.
5.
Bilde 4 - Penselfjærgress - Stipa pennata med Himalayabjørk - Betula jacquemontii, vakkert.

Bilde 5 - Litt ny kombinasjon med hosta og prydgress i lett mix.

Bilde 6 - Penselfjærgress - Stipa pennata med Lavendel - Lavandula. i ett solrikt bed passer disse flott sammen.

9.
7.
8.
Bilde 7 - Kobberfargede tuer av Carex buchananii med gulbladet Krypfredløs - Lysimachia nummularia 'Aurea'. Det gule i bakgrunnen er vakkerøye - Coreopsis verticillata.

Bilde 8 -  Ryllik - Achillea millefolium og prydgress hører jo bare sammen. Her med Penselfjærgress - Stipa pennata. Husk på å ikke gjødsle, for da blir rylliken alt for høy.

Bilde 9 - Liljer og gress er også veldig fint sammen. Her er Kongelilje - Lilium regale med Silkekinagress - Miscanthus sinensis.

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...