torsdag 12. januar 2012

Jardim Botanico Madeira - Madeiras Botaniske Hage


Madeiras botaniske hage ligger i bratt terreng godt oppe i fjellsiden i hovedstaden Funchal. Heldigvis går det busser, taubaner og taxi opp til hagen. Hagen ble åpnet  i 1960. Hagen har områder med planter som er ville på øya, en kaktus hage, område med spiselige vekster, en formell hage og en palme samling.  De dyrker eksotiske planter, men også en vekster som vi har i våre hager. I denne hagen er det alltid noe å se og beundre. Vi har besøkt Madeira to ganger nå og hagen er et selvskreven gjøremål.

Scilla maderensis
Strelitzia reginae
Strelitzia nicolai

Strelitzia trives godt på Madeira, selv om den er en Sør- Afrikaner. Den hvite arten kan bli 8 - 10 meter høy, så blomstene kan sitte veldig høyt oppe. Den vanlige oransje er helt klart den fineste.
Scilla maderensis er en stor løkvekst som endemisk på Madeira. Den kan bli hele 40-50 cm høy.Tre Aloe
Kaktus og sukkulent samling
Opuntia sp. med Aloe

Kaktus og sukkulent område består av masse digre kaktuser i alle varianter. Tre Aloer finnes det også mange av og med sine fantastiske oransjerøde spir er de et flott skue. Dette område er veldig spennende siden det er så mange arter her.


Kaffe
Spise bananer
Sukkerrør
Et lite utvalg fra området med spiselige vekster . Bananer - Musa sp. dyrkes og selges de fleste steder på øya. Madeira hadde i sin tid stor produksjon av sukkerrør, nå finnes i i hager og forvillet hist og her. Utrolig å tenke på at dette gresset er opprinnelsen til sukkeret vi får i oss i en eller annen form hver dag.  Kaffeplanten - Coffea arabica er kjent for de fleste, i hvertfall som drikk. De røde frøene er de modne og kan brennes til kaffe.

Overraskende nok har de midt inne i alt det eksotiske en liten hage med strengt formklipte Italienske sypresser. Det er lett å se på de smilende ansiktene til de besøkende at dette rommet kom som en overraskelse på de fleste.

Iresine beplanting
Planting av stikklinger


Vi fant ut i dag hvordan gartnerne i den botaniske hagen lager disse flotte mønstrene. Jeg har lenge trod at de lagde småplanter som de plantet ut, men det var ikke tilfelle. De streker først opp linjene med hyssing, før de går bort og tar stikklinger av Iresine plantene i bedet ved siden av. Stikklingene putter de bare rett ned i jorden - enkelt og greit. Plantene slår rot og vokser videre.Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...