mandag 26. desember 2011

Trollhassel - HamamelisTrollhassel kommer i mange farger, men den gule er den vanligste.

Trollhassel - Hamamelis er en av senvinterens og vårens store budbringere og er vårt favoritt busk/tre. Blomstene tåler utrolig mye og de blomstrer på en tid det ikke finnes noe annet liv i hagen. På den måten er de med å forlenge hagesesongen kraftig. Ved pluss grader har disse plantene en fantastisk duft. Vi samler på alle sorter vi ikke har, og har nå i underkant av 20 sorter.

Trollhasselen blomstrer i februar-mars, men kan i enkelte år komme allerede i januar. Holder mildværet seg nå, er det ikke lenge før de står i blomst. Slekten Hamamelis omfatter 6 arter, hvorav 3 arter stammer fra Nord-Amerika og 3 fra Japan og Kina. Arter som vokser i Amerika har vært brukt av indianerne som ønskekvister for å lete etter vann og metaller. Den ble også skattet som et verdifullt skjønnhetsmiddel og brukes også den dag i dag til akkurat dette formålet. 

Trollhasselen kom til Europa midt på 1700 tallet, her til lands dukket den ikke opp før på slutten av 1800 tallet. Jeg har ikke hørt om eller sett gamle eksemplarer her i Norge, men kanskje på vestlandet?
Kvister kan kuttes av på nyåret og drives inne til blomstring, det tar ikke lange stunden før kvistene står i blomst.

Hamamelis `Jelena`
Hamamelis `Livia`
Hamamelis `Orange Beauty`
  Trollhasselen har ovale litt stive bølgete blader og en litt krokete utbredt vekst, noe som gjør at den kan få et spesielt vakkert utsende. Blomstene har 4 trådsmale kronblad som strekker seg ut fra rødbrune begerblad. De sitter ofte flere sammen i klynger i blad hjørnene. Trollhasselen danner blomsterknoppene året før. I bøker står den som en H3 plante, men har ikke fryst hos oss og sist år hadde vi - 31 grader i flere uker ! 

Ved kuldeperioder under blomstringen trekker blomstene seg sammen og folder seg ut igjen ved mildvær, så de tar ingen skade. Kjølige perioder kan få busken til å blomstre i ukesvis. Frøene sitter i noe som kan ligne en nøtt, men som egentlig er en kapsel, som sprekker og slynger frøene mange meter. De klarer seg fint i vanlig hagejord og ikke så kresne på jordsmonn, men jorden bør være jevnt fuktig. Formering av trollhassel skjer ved poding av sorter og arter. Rene arter kan formeres med frø. 

 `Orange Peel`
 `Spanish Spider`
 `Pallida`


 
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...