fredag 9. desember 2011

Praktspragle - Solenostemon setter farge på vinteren.

-->
Praktspragle – Solenostemon

Denne fargerike planten het før Coleus. Det er en fasinerende plante som tiltrekker seg mennesker i alle aldre. Ofte går denne planten fra hus til hus i form av avleggere og vi har noen gamle typer her til lands som overlever akkurat på denne måten. Å få tak i gode sorter av Solenostemon er vanskelig og en må lete lenge før du finner noen. Frø er vanlig i handelen, men gir ofte uspesifiserte planter med dårlig markering på bladene.

Solenostemon `Combat`
Solenostemon `Combat´

Solenostemon kommer fra tropiske områder i Asia og Afrika, så den er glad i mye lys og varme. Jo mer lys jo bedre farge på bladene. De vokser raskt og må toppes ofte. Blomstene er lys blå og sitter i aks i endeskuddene. Plantene blir ikke særlig gamle og må fornyes etter 1 til 2 år. Alle sorter må formeres med stikklinger.
 
Solenostemon `Firelight`
Solenostemon `Firelight`

-->
Dette er planter som drikker mye, spesielt på sommeren. De bør få gjødsel hver uke i vekstsesongen. Om vinteren er det viktig at disse plantene ikke står for vått, for de gjør jorden veldig kald og det liker de ikke. 

Solenostemon `Dazzler`
Solenostemon `Dazzler´


-->

De trives med en temperatur på 20 til 25 grader og kan godt være ute på sommeren. Solenostemon er fin sammen mange av våre vanlige sommerblomster. Når temperaturen kryper til ca 10 grader, må disse plantene tas inn for vinteren.Solenostemon `Pink Chaos`
Solenostemon `Pink Chaos`

Både `Pink Chaos`og `Kiwi Fern` er småvokste sorter som holder seg lave og kompakte. De er flinke å forgreine seg på egenhånd uten topping. Navnene på disse to sortene beskriver plantene godt.

Solenostemon `Kiwi Fern`
Solenostemon `Kiwi Fern`


`Royal Scot` har flerfarget blader og i godt lys blir bladkantene skikkelig limegrønne, noe som gjør kontrastene større og planten penere.
Solenostemon `Royal Scot`
Solenostemon `Royal Scot`

Sorten `Saturn` er kanskje en av de fineste sortene jeg har, mye på grunn av at mønsteret i bladet er ryddig og kontrastene mellom fargene er store.
Solenostemon `Saturn`
Solenostemon `Saturn`
Solenostemon `Jupiter``Jupiter`er en sort med røde taggete og krusete blader. Planten blir middels stor.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...