Hos Kenneth
Jungelen i stua har begynt å våkne opp etter vinterdvalen! Plantene merker raskt at dagene har blitt lengre og at lysmengden øker. Dager med sol gjør ekstra godt for litt slitne stueplanter. Det trengs en ompotting, nedklipping og deling, men det må nok bare vente for nå er det mer enn nok annet å gjøre!
Vi er så heldige at vi har fått tak i noen knoller av disse magiske butterfly ranunklene som gjorde at internett brøyt sammen (vel ihvertfall føltes det sånn!). Disse ranunklene er så elegante med nydelige farger og digre blomster. Disse knollene skal vi prøvedyrke og ta bilder av så dere kan se hvordan de ser ut på ekte! Dessverre er det ikke lov å selge disse knollene videre (per nå), ta vare på dem og bruke dem på nytt eller formere dem. De kan bare selges som snittblomster per i dag. Vi regner med at de blir tilgjengelige for alle om ikke lenge og da er det fint at vi har erfaring med å dyrke disse under helt vanlige forhold.
Vi skal prøve dyrke Ranunculus Butterfly™ Keramos® og Ranunculus Butterfly™ Eris® nå i første omgang (greit å teste først for de er ikke billige!). Knollene har ligget i bløt i et døgn. Jeg skifter ikke vann underveis eller gjør noe spesielt med dem. Det går helt fint! De har nesten svellet til dobbelt størrelse og er nå saftspente og fine.
![]() |
De første tomatene er sådd.... |
Nå har de første tomatfrøene kommet i jord og det er like vanskelig hvert år å velge hvilken sorter man skal dyrke. Men jeg liker å dyrke de spesielle og rare. Jo rarere jo bedre! Men er litt svak for de Italienske sortene, så de måtte bare med denne gangen også. Føler de har en annen dybde i smaken, men kanskje det bare er innbilning...? En ny sort er 'Principe Borghese' som skal være spesielt god å soltørke. Det ble 17 sorter så langt, det burde holde akkurat 😂. Man sår alltid flere frø enn man trenger planter, vi er vel skrudd sammen slik alle sammen at vi tenker: for sikkerhets skyld. Så jeg er redd det blir veldig mange tomatspirer etterhvert! Tenker bare å beholde en av hver, men hvem vet det kan bli flere.
Kjempeløken 'Ailsa Craig' (som i mitt hode egentlig heter Alisa Craig, men nok om det!) har spirt skikkelig bra. Her blir det mye løk! Sist gang jeg dyrket disse plantet jeg de om i små 6 cm potter en og en. Det tror jeg at jeg skal gjøre igjen. For å få de størst mulig trenger de plass, lys og næring. Løkene ble over 800 gram sist, hadde vært gøy å fått de enda større!
Hvert år (hver uke for enkelte...) starter man et nytt og bedre liv....så jeg tenkte det var en god ide å så noen stevia! De har spirt godt, så i sommer blir det stevia planter. De er jo helt utrolig søte på smak. Nå må jeg bare lære meg å lage noe med dem uten at smaken av steviaplanten tar over. Kanskje noen av dere har noen tips til bruk av stevia?
Korsika mynten er priklet (bare delte den i flere klumper). Denne mynten er så fin og herlig. Den vokser litt som husfred, men dufter sterkt av mynte. Den er fin i potte eller til å plante mellom heller osv. Dessverre er den ikke super herdig, den overvintrer noen ganger i H4. Men jeg tenkte å ha den som en grønn "mosepute" i potte.
Stausrapport.
For de som følger bloggen og nyhetsbrevet fast kan det være fint med en liten oppdatering om hvordan det går med alt som er sådd og plantet tidligere. Noe du savner som jeg har nevnt tidligere, så er det bare å rope ut.
Chiliene vokser godt nå! De har fått gjødsel og starter å bli frodige. Noen sorter er lange, mens andre er mer kompakte. Det varierer etter sort til sort og hvilken chiliart det er eller som er krysset inn. Nå ser man forskjellen veldig mye.
Den første fiolen har startet å blomste! Hurra! Det er hornfiol 'Back to Black' som ble sådd i januar. Må si jeg ikke forventet den i blomst allerede nå. I teorien kan de settes ut nå, men jeg vil de skal få vokse seg litt større først. De vil ikke vokse noe ute nå siden her er utetemperaturen såpass lav enda. Men søt er den!
En uke etter at basilikum plantene ble pottet om har de vokst seg dobbelt så store! Helt utrolig fart på disse og det gleder et gartnerhjerte. De til venstre er 'Emerald Tower' som smaker som vanlig basilikum, men vokser som en søyle rett opp. De to til høyre er 'Thai Tower' som har en aromatisk anissmak og vokser også som en søyle rett opp. De er utrolig dekorative. Helt bak ser du 'Everleaf Sicilian Lemon' som er en nyhet i år. Jeg må si den er helt fantastisk! Vel og merke hvis du liker intens sitrongresssmak med basilikum aroma. Det som overrasker mest er sitronduften som nesten er som godteri. Jeg har også sådd 'Mrs. Burns Lemon' som har mer vanlig sitronaroma. Jeg har noen flere sorter på vei, har blitt litt besatt med basilikum i år 🙈
Blodbeger plantene har endelig startet å slynge seg, da vet jeg de er i full sving og at det ikke blir lenge til de første blomstene titter frem. Jeg må prøve å holde de fra hverandre.... et år måtte jeg bare plante seks stykker sammen for det var umulig å få dem fra hverandre. Det holder med noen uker hektisk jobbing så er det gjort! Jeg pleier å toppe dem for å holde dem litt tilbake og få flere skudd som gir flere blomster.
For å avslutte med noe hyggelig er det da noen få vårtegn i hagen. Det er viktig å glede seg over de små ting. Det er liv og sola skinner!
Den ekte julerosen (Helleborus niger) har startet å bevege på seg. Bladene skal jeg ta bort etterhvert, men nå får de være på for å beskytte knoppene litt mot frost.
Prydløk (Allium) bryr seg ikke om at det er kaldt ute! Det gjør ikke hagelerkesporene under heller. Virker ikke som at de minus 8-9 gradene jeg hadde for en stund siden har påvirket dem noe særlig. Elsker tøffe planter!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar