lørdag 29. desember 2018

Såtid! De første frøene er i jorden.

Vi har sådde de første frøene, bring on spring!

Hvert år starter vi å så de første frøene i romjulen og i begynnelsen av januar. Noen planter bruker lang tid på å bli store nok til å gi frukter eller blomstre. Chili, og paprika for eksempel må sås i januar hvis de skal få frukter i juli. Blodbeger må også sås i januar da de er veldig trege i starten, men når de først blir større vokser de fort. Praktspraglefrø har vi også sådd. De kan sås når som helt egentlig, men vi vil gjerne plukke ut de med finest bladfarge tidligst mulig slik at vi kan dyrke de fineste videre, og ikke de som blir litt mer kjedelige i fargen.

Du kan lese hvordan du sår chili her: Chilisåing og blodbeger her: Blodbeger
Hvilke andre frø som skal sås i januar kan du se her: Disse kan sås i januar.

Når man skal starte tidlig med såing er det viktig med plantelys slik at plantene ikke blir tynne og spinkle. Det er for lite dagslys ute til at de kan få gpd vekst så tidlig på året. Vi har både frøplanter og stiklinger under plantelys hele vinteren.

Frø finner du her: Frø

Chilifrø legger vi en og en der vi vil ha dem. Her har vi sådd fem frø i hver potte, da sparer vi plass. Når de har spirt og blitt litt større prikler (planter) vi dem om i egne potter.

Chilifrø er flate og store.
De kan lett plasseres der du vil ha dem.

Praktspragle har veldig små frø, så de er noen ganger pilletert. Det betyr bare at de har fått et kuleformet skall rundt seg slik at de blir lettere å så. De som ikke er pelletert må breisås der du sår hele posen jevnt utover i et større brett.
Pilleterte praktspraglefrø.
Vi har sådd ca ti frø i hver potte.

Vi merker alltid det vi har sådd med plastetiketter slik at når sommeren kommer vet vi akkurat hva det er. Det er ganske viktig hvis noen ting er veldig bra og du vil dyrke det igjen eller hvis noe ikke skulle leve opp til forventingene, så vet vi hva det er.

Husk å merke godt hva du har sådd.

Frøene dekker vi med vermiculite som er vulkansk leirskifer som varmes opp slik at det puffes opp til et sterilt og lett materiale. Det gir luft rundt rothalsen på spirene slik at du unngår at at de kollapser av sopp i stilken, som ofte kan skje spesielt med små spirer.


Vi dekker jorden med vermiculite.
Pottene settes i brett uten hull med vann slik at de kan få trekke opp vann underfra. De får trekke helt til vi ser at jorden eller vermiculiten på overflaten er våt. Det kan ta noen timer alt etter hvilken jord du har brukt. Vanner du ovenfra hender det ofte at vannet renner rundt i potten og tar med seg frøene rundt slik at alle frøene havner i pottekanten for eksempel.



Da er det bare å sette dem varmt, vi har dem på badegulvet eller på en varmematte (hvis den er ledig!)  i et minidrivhus og venter på spiringen. Det tar som regel ikke så lang tid, vi ser nok de første spirene om en drøy ukes tid.


Da er vårsesongen 2019 allerede i gang!

Hilsen Tommy og Kenneth




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...