torsdag 27. desember 2012

De hotteste chiliene sår du selv

Så egen chili i år.
Vi har en forkjærlighet for chili. Og på lik linje med tomater liker vi å så mange forskjellige sorter hvert år.

Vi har mange sorter i nettbutikken fra de mildeste til noen av verdens sterkeste!
Du finner de her: Chili og paprika

Lang utviklingstid
Chili har lang utviklingstid, og skal du i det hele tatt få noen modne frukter må du starte tidlig. Aller helst bør du starte året i forveien, slik som vi gjør. Vi prøver å få alle chilifrøene i  jorda  i romjula. Da har vi tid, det er blitt en enkel huskeregel, og chiliene rekker å modne i løpet av en kort norsk sommer.
Skal du så chili så tidlig er det en ting du må huske på. Lyset ute er ikke sterkt nok til å gi god plantevekst og derfor er du nødt for å tilføre en eller annen form for vekstlys. Vi har lysstoffrørarmaturer med vanlige lysstoffrør. (Kaldhvite)

Enkelt å så
Bruk kjøpejord fra pose. Du kan bruke ferdiglaget såjord, men vi bruker alltid vanlig plantejord til chili – det er billigere og funker like greit. Fyll en potte med jord, press jorden lett sammen så toppen blir flat, og så frøene ett og ett på toppen. Chilifrø er relativt store og det er enkelt å legge dem akkurat der du vil ha dem. Da får du passe avstand til nabofrøet og du hindrer at to frø spirer oppå hverandre, noe som kan by på problemer når du skal prikle om.

Deretter dekker du med jord. Bare et lett lag. Frøet skal dekkes med like mye jord som frøet er tykt, med andre ord bare lett dekking. Sett deretter frøpotta i et kar med vann og la jorda trekke til seg vann nedenifra. Når du ser at jorda på toppen er våt er potten gjennomfuktet. På denne måten blir all jorda våt uten at frøene ”vaskes rundt” i potten. Dette kan lett kan skje dersom du vanner med en vannkanne fra toppen. (Du kan selvsagt bruke en sprayflaske, men det vil ta evigheter før du har fått sprutet ut så mye vann at hele jorda er fuktig.)

Sett potten varmt på rundt 20 grader. Hos oss er badet et ypperlig sted, for resten av huset er bare 15 grader på vinterstid… Det er ikke behov for tilleggslys før frøplantene viser seg. Trer du en plastpose over frøpotten tørker den ikke så fort ut.Du kan godt lage et hull til frøet.
Chilifrø er store og håndtelige.

Merk frøpottene godt.
Settpotten i et kar med vann.
Prikling
Når frøplantene begynner å vise seg må pottene frem i lyset. Da bør du også fjerne plastposen slik at det ikke blir stillestående fuktig luft rundt frøplantene. Da kan plantene angripes av soppsykdommer.
La frøplantene vokse under lyset inntil de har fått to-tre ”ordentlige blader”. Da bør du prikle om plantene. Prikling består i at du forsiktig planter om frøplantene i egen potte. Vi elsker priklepinnene våre, men du kan selvsagt også bruke en blyant eller en pinne for å løfte planten opp av jorda. Løft aldri i stilken, men ta heller tak i et av bladene. River du i stykker et blad er det ingen fare, det vil komme nye, men planten har bare en stilk.


Hold den lille planten i bladet.
Plant om i ny næringsrik jord.

Videre vekst
Når småplantene har etablert seg i pottene sine vil de etter hvert begynne å vokse godt. Da er det på tide å begynne gjødselvanningen. Følg instruksjonene på gjødselflasken for å se hvor mye du skal gi. Fortsett å stelle chiliplantene, og når faren for nattefrost er over kan du plante ut plantene. Vi planter alltid i veksthus for vi har dårlig erfaring med chili på friland. Eller, faktisk var første sommer vi bodde på Holter både varm og lang og vi fikk mange modne chili på planten våre ute, men de siste
årene har somrene vært for kalde og våte til at det har blitt noe særlig avling.


Chili vokser sent i begynnelsen.

Mange forskjellige
Det finnes en lang rekke forskjellige sorter av chili. Små, store, røde, gule, oransje, hvite og lilla, og de kommer også i en rekke forskjellige former og fasonger, og ikke minst styrke, så det er mye å prøve seg på!
Styrken på chili måles i scoville (SHU) på en skala fra 0 til 16.000.000 ! Hvor 0 er som paprika og 16.000.000 er ren capsaicin (det stoffet som brenner i munnen). Verdens sterkeste chili (i 2018) 'Carolina Reaper' kan nesten ikke spises og ligger på 2.200.000 SHU. Til sammenligning ligger pepperspray på 2.000.000-5.300.000!


Skal du prøve å så noen Chili i år?

Vi har en rekke frø til salgs i nettbutikken vår. Du finner dem her.

Hilsen
Tommy og Kenneth

16 kommentarer:

 1. Blir å ta fram lysstoffrør fra skapet :) Her er det også kaldt om vinteren, noe plantene inne trives med, og med dårlig lys er det absolutt fordel å ha det kjølig. Noen sorter chili dere anbefaler?

  SvarSlett
 2. Alltid deilig med selvdykete grønnsaker :) Ikke min sterkeste side, men kanskje i år?

  SvarSlett
 3. Hei Anneli: Heatwave er en sort vi har hatt gode erfaringer med, både sist sommer og året før. Vel og merke i veksthus.

  Selvdyrkede grønnsaker er morsomt, faktisk morsommere enn jeg hadde sett for meg før jeg begynte. Du burde absolutt prøve noen :-)
  Tommy

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Har tidligere plantet chili og fått fine frukt, men i år visnet blomstene uten at de ble til en eneste chili. Jeg brukte q-tips for å bestøve de, men det hjalp ikke... Var det pga dårlig timing? (De blomstret i november.) Har dere råd?

  SvarSlett
 6. Hei Silja! Jeg vi tro at det var for lite lys i november til at planten greide å sette frukt. Har du mulighet til å starte tidligere til neste år?
  Tommy

  SvarSlett
 7. Vi er nybegynnere på å dyrke selv. Er ikke så lenge siden vi sådde noen chilifrø og av de har vi tre som ser ut til å ville overleve. Da vi begynte å søke litt på dette fant vi denne siden og leste om deres tips å så frøene helst året før. Disse ble sådd i februar, er det noen sjans å få chili som vi kan høste i år? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Linda!
   Ja det går fint, men du får bare chili litt senere. Hvis du vil prøve å hente inn litt tapt tid, ha de i solvinduet i juni. Da vil de vokse mye fortere. Chili elsker sol og varme! Vanligvis sår vi januar og høster chili i juli/august, men da er de ute fra ca 1 juni :-)

   Slett
  2. Så bra! Tusen takk for svaret :)

   Slett
 8. Sådd og chilliene har blitt store og lange. Bør jeg kappe dem i toppen? Jeg bruker bioorganisk gjødsel og forventer ikke frukter i høst... Er chillibusker planter som varer flere år, eller må jeg så dem hvert år? Har dem inne når det er kjølig og vinter og har verandadrivhus ellers.
  Har nå tre triple planter som jeg skal potte om til 4 om de er varige og kan stå i mange år. Takk for info.
  Mvh Thomasjohannessen.no

  SvarSlett
 9. Så flotte instruktive bilder dere tar - oversiktlig, innbydende og greit.

  SvarSlett
 10. Takk for god opplæring. Da skjønner jeg at jeg må være snar å fjerne plastdekket over plantene. Jeg sådde de i januar og har satt de kjøligere nå med lys ca 30 cm over plantene. Spennende dette. Første gang for meg :-) Glad for å ha funnet nettsidene deres!

  SvarSlett
 11. Så inspirerende innlegg! Godt med grundig innføring.:)

  SvarSlett
 12. Hei!
  Flott og inspirerende artikkel, mange spennende sorter. Hadde vært veldig fint om dere kunne lage en om overvintring av chili/paprika-planter. Selv har jeg en padrón-plante som jeg prøver å overvintre, dessverre har den nå plutselig fått tørre blader og ser ut til å ta kveld. Den står i et lyst rom, 15-20grader..what to do..?
  Mvh
  Stine-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Det er ikke så lett å overvintre chiliplanter som en skulle tro. De krever en del lys for å holde veksten i gang. Vi har hatt de i kjelleren og av fem så overlever kanskje to. Inne i varmen med skikkelig plantelys går det fint. Men de må ha plantelys på i 12-14 timer om dagen. Vi sår heller nye frø hver jul/januar og bruker plassen på noe annet :-) De nye plantene blir fort mye finere.

   Hilsen Kenneth

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...