lørdag 8. desember 2012

Vanlig julerose - Helleborus niger

Ekte julerose - Helleborus niger
Hagen er i vinterhvile og snøen ligger tykt flere steder. Men ikke alle planter hviler på denne tiden Julerosen - Helleborus niger, er en av de som nå forbreder seg på tidlig blomstring. Under snøen ligger det runde knopper som sakte, så sakte begynner så svakt å strekke på seg. Det finnes bare en julerose som kan blomstre til jul og det er Helleborus niger - det er den ekte julerosen!
De selges ofte i blomsterbutikker i desember med fancy navn som 'Christmas Star' eller 'Christmas Carol' - alle er utvalgte kloner av Helleborus niger.

Julerose - Helleborus niger har fått navnet niger for at røttene er sorte. Den er en vintergrønnplante med koblete, læraktige blader. Blomstene kommer fra senteret av planten. De blomstrer fra mars til mai. Noen planter begynner å blomstre allerede på høsten og fortsetter å blomstre når snøen smelter.
Planten kan bli 20–30 cm høy. Blomstene er store og hvite, noen planter får et rosa skjær når de blir eldre.
Julerose vokser i fjellområder fra de Sveitsiske alper til Sør-Tyskland. Den finnes også i Østerrike, Slovenia, Kroatia og sørlige deler av Italia.

Mange vil merke seg at juleroser ikke er noen billigplante. Det er fordi de vokser ganske sakte når de er små, og fra planten blir sådd eller vevsformert til blomstring kan det ta over 3 år. Derfor koster også disse plantene litt når vi kjøper dem, men de er verdt hver eneste krone!

Planter i hagen spretter opp tidlig vår
Nyutspringet blomst er renhvit
Det finnes fylte sorter
Når blomsten blir gammel blir noen rosa
Stell i hagen:
I hagen klarer disse plantene seg fint uten spesielt stell, men de trives i halvskygge til skygge. Det beste er vandrene skygge. Står de på en plass som ikke tørker for mye ut på sommeren, tåler de også fint full sol her i Norden. Jorda bør være humusrik, luftig og porøs med noe kalk i jorda.

Stell inne:
Juleroser blomstrer naturlig på senvinter/tidlig vår med sterkt lys og lav temperatur. Slik vil de gjerne ha det hvis de står inne også – kjølig og lyst. Mange opplever at de kan få en del gule blader inne og det er for at de står for mørkt og varmt. Sett dem lysere straks. Skal de plantes ut til våren, må de få det lyst og kjølig resten av vinteren. Pass på å ikke overvanne, da kan de råtne.

Stell på trappa:
Mange kjøper juleroser for å ha ute på trappen. Det går selvfølgelig fint hvis det ikke blir altfor kaldt. Når det blir minusgrader bøyer blomstene seg ned for å hindre at blomsten blir skadet. Når det blir plussgrader reiser de seg opp igjen. Er det minusgrader hele tiden vil du ikke få fult utnytte av blomsten. Blomstene tåler ca. 4–6 minusgrader lett. De tåler mye mer hvis de blir herdet først. Slik at de ikke kommer fra 23 plussgrader og rett ut i minusgrader. Selve planten tåler mye mer og overlever fint en norsk vinter i bakken. I potte bør du ha stabilt snødekke vinteren gjennom eller bo i kystnære strøk for at den skal klare seg.


Formering:
Juleroser liker ikke å bli delt, men må de deles kan dette gjøres i august. Etter deling trenger planten tid til å etablere seg på nytt, og det kan godt ta over et år til den blomstrer på nytt. Den vanligste formeringsmetoden er å så dem fra ferske frø. Stikkordet her er ferske frø. Så dem i potter eller under morplanten så fort frøene er modne. De spirer enten samme høst eller våren etter. Plantene bruker fra 3–4 år på å blomstre.
Juleroser har masse pollen og nektar
Tidlige bier setter pris på juleroser

Julerosetips!

- Klipp bort bladene på våren, så kommer blomstene bedre frem.

- Skal du ha julerose til jul, bør du ikke kjøpe den for tidlig, så sant du ikke har et lyst og kjølig sted å ha den. (5-7 grader)

- Denne vårplanten reagerer på høye temperaturer. Jo varmere det er, jo kortere står blomstene. Så sett den vekk fra varmekilder som ovn og peis.

- Juleroser er ikke gode som snittblomster, for stilken klarer ikke å suge opp vann. Blomsterhoder som kan flyte i bolle med vann er lekkert og blomstene står ca. en uke.

- Har du plantene inne, sett planten kjølig og lyst med en gang de er ferdige med å blomstre. Pass på at planten ikke er for våt.


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

4 kommentarer:

 1. Dette er en favoritt som akkurat som dere sier; er verdt hver eneste krone. Juleroser kan man ikke ha for mange av så jeg pröver meg på å så de også for å få fler:-)

  SvarSlett
 2. Super plante, så fin både inne og i hagen. Har en som jeg har hatt i mange år som har blitt kjempestor. Jeg skal prøve meg på en uten blader i år,"Veerboom beauty" har hørt at den skal klare seg bedre inne, men må prøve det selv før jeg tror på det :-)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for fine tips! Mine står inne for å glede meg i julen, men jeg planter dem ut og der blir det flere og flere for hvert år. Elsker denne "vikingen" av planter!

  SvarSlett
 4. Takk for informativt og fint innlegg.
  Helleborus kan jeg ikke få nok av i hagen :-) Jeg har pleid å kjøpe dem til jul, ha dem innendørs og så plante dem ut så fort det er mildt nok til at de kan overleve. I år oppdaget jeg at veldig mange av dem hadde frøformert seg hos meg!
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...