lørdag 8. desember 2018

Nytt drivhus!


RHS drivhusserie - The Portico fra Garbriel Ash

Vi har i løpet av november og desember satt opp vårt nye veksthus! Det har stort sett gått greit, men har hatt noen utfordringer med været som har vært som en jojo. Vi har hatt alt fra vanlig mildtvær til frost og minus 12 grader til pøsregn i flere dager. Det var litt utfordrene når vi skulle få opp drivhuset før vinteren kom for alvor.

Vi har flere mindre drivhus i hagen, men for første gang ville vi ha et "penere" hus. Huset har vi satt opp i enden av grønnsakshagen vår og skal brukes til tomater, agurk og chili, men også andre mer eksotiske planter på sommeren. Huset er på ca 13 m2.

Slik gikk det da huset skulle opp....

Vi har heldigvis sandig siltjord så den er lett å grave i. Ulempen hos oss er at vi ikke har noen flate områder, så her måtte vi grave og vatre for å få huset rett. De som har prøvd å grave en firkant vet hvor vanskelig det kan være å få det helt kvadratisk! Her måtte det stemme på millimeteren, så det holdt vi på med lenge for å få det til å stemme helt. Været var mild og det var deilig å jobbe ute i slutten av november.
Så var det å prøve å få en slags oversikt over delene som selvfølgelig var veldig mange. Heldigvis går det fint med gode tegninger, men det er greit å få litt oversikt over hva som skal hvor. Etter det var det bare å begynne å sette opp veggene. Rett før desember ble det kaldt og vi hadde over 12 minus grader, det var rimelig friskt å holde på ute. Siden det ble fort mørkt kunne vi ikke holde på så lenge hver dag.Da veggene har begynt å komme opp begynner det å ligne på noe! Det gikk ganske fort å få opp veggene, da de kommer i delvis ferdige moduler.
Da vi startet med taket følte vi at nå er vi "nesten ferdig", men det skal fortsatt inn en million skruer og glass før den tid.
Luftelukene settes inn og spirene på toppen har kommet på plass. Vi fant ut senere at det hadde vært lurere å sette på spirene helt til slutt, men vi fulgte tegningen til punkt og prikke :-) I begynnelsen av desember begynte det så smått å regne. Det fine var at da var det mildt og ikke så kaldt lenger.
Motivasjonen var på topp når vi skulle begynne å sette på glassene. Nå begynner det å bli et veksthus!
Det kom plutselig veldig mye regn og hele drivhuset ble omgjort til et gjørmebad! Men værmeldingen viste at det snart skulle bli kaldere og snø, så her var det bare å fortsette selv om støvlene satt dønn fast i bakken innimellom.
Den 5. desember var det bare å kjøre på slik at vi fikk de siste glassene og takrennene på plass før snøen kom. Da måtte vi holde på i mørket for å bli ferdig, men det går jo det også på et vis.
Den 6. desember var vi ferdig og det begynte å snø! Puh vi rakk det akkurat! Nå er det ikke noe mer vi kan gjøre før våren kommer. Vi må få fylt på med grus inni og utenfor veksthuset. Og ikke minst fylle det med planter! Vi skal snart starte med å så de første chiliplantene (må sås tidlig i januar), slik at de blir store og fine til neste vår. Gleder oss allerede!

Nå har vi lyst til å slappe av litt inne i varmen, men nå har vi noen andre store prosjekter på gang for Garden Living, så nå må vi bare brette opp armene og forsette :-)

Ha en fin førjulstid alle sammen!
Hilsen Tommy og Kenneth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...