torsdag 2. februar 2017

Grønnsakhageplanlegging 2017

Grønnsakhagen i august er grønn og frodig.

Det er ingen tvil om at grønnsakhage dreier seg en del om planlegging. Hva bør sås eller gjøres når og hva må jeg ha for å få gjort dette? Vi har ca. 250 m2 satt av til det vi vil kalle produktiv hage, altså grønnsaker, frukt og bær, urter og snittblomster. Når det gjelder de flerårige plantene, alle bærbuskene, rabarbrasamlingen, asparges og strandkål er det lite å planlegge, men alle grønnsakene og sommerblomstene som skal sås må planlegges så vi får startet dem tidlig nok. Det er trist å oppdage i juni at du burde/skulle ha sådd noe og dermed må klare deg uten dette året.


Frøposer, notatblokk, kart over grønnsakhagen og drømmer.
Vi starter alltid planleggingen med å se til sist år. Hva fungerte. Hva fungerte ikke. Hva kan vi gjøre for å unngå fjorårets feil. Og kanskje enda viktigere, hva greide vi å bruke opp og hva hadde vi altfor mye av? Det er liten grunn til å ha rad på rad med noe som du til syvende og sist ikke fikk høstet. Vi greier ikke spise tolv salathoder på en uke samme hvor mye vi prøver…
"Vi starter alltid planleggingen med å se til sist år. Hva fungerte. Hva fungerte ikke."
For oss består en av fjorårets lærdommer av at vi ikke har de beste lagringsmulighetene for grønnsaker. Når grønnsakskuffen i kjøleskapet er full, er det fullt. I kjelleren blir det for varmt og innhøstingstidspunktet for mange lagringsgrønnsaker er på en tid som er veldig hektisk for oss på grunn av blomsterløkutsendelser. Vi må altså dyrke mer vi kan spise gjennom hele sesongen, mer som kan tørkes og kanskje syltes?

Vi starter alltid med å lage en liste over hva vi vil ha, og hvor mye/hvor mange planter vi tror vi trenger. Deretter begynner den smertefulle prosessen med å stryke ut, for plass er alltid et problem.

Vi har alltid masse chili og tomat. De går alltid med og vi greier som regel ikke dyrke nok. I år skal vi riktignok dyrke litt mer av de mildere eller medium sterke chiliene som vi kan bruke masse av i matlagingen. Tomatene går alltid med uansett hvilken farge eller størrelse de er. De er dessuten fine å lage syltede tomater av.


Tørkede chili av fjorårets avling.
Når utvalget er på plass er det plasseringen. Vi prøver å lage en plan hvert år. Da har vi oversikt over hva vi skal ha hvor og hvor mange planter som går på en rad etc. Vi har ikke en tradisjonell vekstskifteplan i grønnsakhagen, men prøver å ikke dyrke samme grønnsakgruppe på samme plass år etter år. Her er også fjorårets oversikt fin å ha.

Så langt har vi sådd chili og paprika og vi har begynt på lista, men er ikke helt klar ennå… Det er en fantastisk tid vi går imøte.

Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...