fredag 20. januar 2017

Slik lages papirpotter

Papirpotter med forskjellige japanske bladgrønnsaker
Å lage sine egne papirpotter er gøy for både store og små. Ikke minst er det veldig enkelt og alt du trenger er en pottelager og litt avispapir. Dette er den mest miljøvennlige måten å dyrke planter på siden pottelageren er av tre og avisen du lager pottene av råtner opp når du planter plantene dine i bakken eller i potter.

Pottelagere har vi i nettbutikken her: PottelagerDet finnes flere typer pottelagere, og med noen kan du lage potter i flere størrelser alt etter hva du skal så. Det kan være fint å lage store potter til store planter som for eksempel squash, og små potter til små planter som salater. Noen pottelagere har bare en størrelse og det kan være greit som en all rounder. Alle typer fungerer på samme måte med at du har en del som du ruller med og en del som du presser sammen bunnen med.

Bilde1, mål opp tykkelsen på papirremsen.
Bilde 2,  klipp opp antall remser du ønsker.
Bilde 2, rull remsen rundt pottelageren.
Bilde 4, brett sammen bunnen.
Bilde 1 og 2:
Klipp opp noen avispapirremser som er ca. 2-3 cm bredere en selve pottelageren.
Avisremsen kan være så lang du vil, potten blir bare tykkere jo lengre remsen er. En vanlig avissidelengde holder lenge.

Tips!
Et tips fra oss er å holde deg til avispapir og ikke bruke fargerike reklamer eller lignende med blankt papir. De innholder noe som ikke er bra for vekst. Vår erfaring er at planter vokser bedre i potter laget av aviser, enn andre papirtyper.

Bilde 3 og 4:
Rull papirremsen rundt pottelageren til hele remsen er rullet inn. Brett sammen bunnen, slik at den blir flat.


Bilde 5
Bilde 6
Bilde 5 og 6
Press pottelageren ned i bunndelen og vri litt frem og tilbake, slik at papiret blir presset sammen som på bilde 6.


Bilde 7
Bilde 8


Bilde 7
Ta den ferdige papirpotten ut av pottelageren og den er klar til å brukes.

Bilde 8
Fyll pottene med jord og sett dem tett i tett. Så de frøene du måtte ønske. Det holder lenge med noen frø pr potte. Merk hva du har sådd med etiketter. Sett pottene i et plantebrett, isboks eller lignende og la dem trekke vann nedenfra. Når du skal vanne plantene dine fremover er det alltid lurt å vanne i boksen og la dem trekke til seg vann.

Papripottene holder fint til du skal plante plantene i bakken eller i potter. Da graver du bare et hull og planter hele papirpotten ned i bakken. Røttene finner veien ut selv og papiret råtner opp og blir til jord.


Små spirer i papirpotter, pass på å ikke så for tett!
Hvis du ikke ønsker å bruke noe papir, kan du lage jordbriketter selv med en brikettlager. Hvordan det gjøres kan du lese om her: Lage briketter


Lykke til med årets frøsådd uansett hvordan du velger å gjøre det :-)Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...