fredag 13. januar 2017

KjempeverbenaKjempeverbena (Verbena bonariensis) eller argentinajernurt som den også kalles, er en av sommerblomstene som vi må ha hvert år. Dette er fordi den er så lettdyrket, høyreist og populær blant de pollinerende insektene. I tillegg passer den lyslilla fargen like godt med rosa, blå og hvite nyanser som i den fargesterke, røde, gule og oransje eksotiske hagen vår.


"Den lyslilla fargen passer like godt med rosa, blå og hvite nyanser som i den fargesterke, røde, gule og oransje eksotiske hagen vår."

Kan overvintres

Kjempeverbena kommer fra Sør-Amerika og er en flerårig, kortlivet plante. Fordi at den er flerårig så kan vi overvintre den på samme måte som vi gjør med fuksia, pelargonia og andre overvintringsplanter. Vi har gjort det et par år, og tatt stiklinger av overvintringsplantene i løpet av våren, men ettersom hagen og antall bed har vokst har det også blitt behov for flere planter. Mange flere planter enn vi har plass til å overvintre. Derfor sår vi frø.  Kjempeverbena fra frø

Noen synes at kjempeverbena kan være litt vanskelig å lykkes med fra frø. Men i likhet med alt annet så er det ikke vanskelig når du kjenner triksene.

Frø av kjempeverbena finner du i nettbutikken vår her: Kjempeverbena

Første råd er at du må ha tålmodighet. Frøene bruker lang tid på å spire, tre uker er ikke unormalt, det betyr også at du må starte tidlig for å få store nok planter til at de skal blomstre lenge i løpet av sommeren. Lurer du på hvordan du sår frø kan du lese dette blogginnlegget.

Frøene spirer best i mørke og ved 20.–25. C. Dekk dem derfor med et tynt lag jord. Vi sår og setter dem til spiring på badegulvet. Noen anbefaler å dekke pottene med svart plast, men vi setter dem bare i et miniveksthus og legger en papp-plate oppå.

Potten sjekkes hver morgen og hver kveld, for så snart frøplantene begynner å vise seg må de ha lys. De må da settes under vekstlys, det hjelper ikke å bare fjerne papp-platen og tenke at lyset på badet skal være nok.

For du fortsatt ikke spiring? Prøv å sette pottene med frø ut i kulde noen uker, eller i kjøleskapet (hvis du får lov til det hjemme.) og ta dem ut etter to uker og sett til spiring på nytt.

Lykke til!

Hilsen Tommy og Kenneth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...