lørdag 10. desember 2016

Planteglede fra vekstrommet

I kjelleren er det fult av planter som vokser om kapp under plantelysene.
Bli med på en liten tur på "planterommet" vårt og se hvordan vi har det nå på vinteren. Vi overvintrer ganske mange planter, så noen må være i kjelleren, noen i drivhuset og andre på soverommet! Mange tenker at det koster mye å ha varme i drivhuset på vinteren og vist koster det litt, men vi har funnet ut at det koster mer å kjøpe inn alt på nytt og mange av planter vi har er veldig vanskelig å få tak i. Så for oss er det verdt det,  også har vi en grønn oase nå på vinteren, deilig!


 I kjelleren

Her i kjelleren har vi en del spesielle sorter av Pelargonium som kalles Zonartic-hybrider. De må være inne hvor det er varmere siden de vokser ganske sakte. Her er det også en del småplanter/stiklinger i hyllene og en del japanske fiberbananer (Musa basjoo) og palmer. Noen står under plantelysstoffrør og i år har vi også satt en del under LED plantelyslist som vi også selger. Det det ut som det gir gode resultater på plantene. I kjelleren er det ikke veldig kjølig, men kanskje rundt 12-15 grader og det går fint så lenge det er godt med lys. Lysene står på i ca. 12 timer.Bananer og palmer venter på vår
Pottebrett til ompotting og såing i vinter

Plantene trives under LED lyslistene
Fjorårets planter til overvintring

Vi overvintrer mange planter som småplanter/stiklinger som vi tok i høst.

I veksthuset
Veksthuset vårt er det vi kaller oasen vår på denne tiden. Her det fint å rømme bort fra julemaset og stelle litt planter og se nye ting blomstre og vokse. Det er ganske fult her allerede, så hvordan det skal gå når vi skal begynne med sommerblomstene er ikke godt å si, men vi er ganske oppfinnsomme når vi må :-) Drivhuset er isolert med bobleplast med store bobler og det fungerer så fint at snøen nesten ikke smelter på taket, så det er lite varmetap. Her inne har vi en skikkelig proff veksthuslampe som uten tvil er det plantene liker aller best. Vifteovnen har termostat som står på 10 grader og lyset står på ca. 6 timer, etterhvert skal vi nok øke det litt. det er også et pottebord her inne for det er kjekt å ha et sted å søle litt!

Usensurert fra veksthuset, her er det tett om plassen :-)

Pelargoniumene blomstrer fint
Nye blomster kommer stadig

Det er hyggelig med noen blomster >
>på denne tiden også, her er det sommer.

Aeonium liker seg i drivhuset.
Tommy lukter på engletrompen som dufter herlig.

Store Aeonium har det best lyst og svalt.
Papyrus og engletrompet.

Litt småplukk av diverse planter

Vi har litt småtteri i vinduskarmen også, disse Coleus/praktspragle er noen spesielle sorter vi har fått tak i, som vi prøver å ta vare på. De kan ikke dyrkes frem fra frø, så de må man ta stiklinger av. Vi tok stiklinger i høst, slik at vi kan overvintre dem små, da tar de mye mindre plass! Disse plantene er litt sarte siden de er tropiske, så lave temperaturer og lite lys tar fort knekken på dem. De tåler ikke temperaturer under 10 C særlig bra på vinteren. Derfor har vi funnet ut etter flere års erfaring at de har det best i kontorvinduet (for kaldt i stuevinduet vårt!), med et lite plantelysstoffrør over seg.

Coleus/praktspragle sorter står fint i vinduet

Hyggelig du ble med en tur bakpå "planterommet" vårt!

Hilsen Tommy og KennethRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...