tirsdag 16. desember 2014

Høyreiste revebjeller


Revebjelle 'Illumination Pink' er en relativt ny kryssing.

Revebjeller er lettstelte og tøffe planter. De er en plantegruppe som gir veldig mye og gjør mye ut av seg i hagen.Vi har flere sorter og arter i hagen og de får stort sett lov til å herje fritt. De plantene som vi ikke ønsker flytter vi eller tar bort. Revebjeller blomstrer lenge da de har nye knopper som springer ut oppover stilken fortløpende. Vi synes revebjeller er en veldig nyttig plante da den innholder mye nektar som gir mat til humlene.

Revebjeller er fine i hagen.
La revebjeller vokse der de vil i hagen.
Vanlig revebjelle har det botaniske navnet Digitalis purpurea og det finnes mange sorter å velge mellom. De sortene som kommer fra Digitalis purpurea er toårige. Det vil si at første året samler planten næring og du får du en stor bladrosett. Andre året skyter den opp en blomsterstengel som kan bli 1,5–1,8 meter høy, med store blomster. Den kan blomstre i over en måned. Etter dette setter planten millioner av ørsmå frø som spres ved det minste vindpust. Etter dette er syklusen ferdig og de dør. Du kan få dem til å overleve ett år til ved å fjerne blomterstilken så fort blomstene er visnet og gi den litt gjødsel, da setter de ofte sideskudd og vil komme på nytt året etter. Revebjeller er herdig til hardførhetsone 5, se klimasonekart HER

Revebjeller i Cottage garden stil.
Hvite revebjeller passer inn alle steder.
Mange steder vokser revebjeller vilt, spesielt langs kysten. Det er ofte den rene arten Digitalis purpurea og den hvite varianten Digitalis purpurea 'Alba'. I hagen dyrker vi mange kryssninger som har mange flere farger, og med forskjellige blomsterformer. Revebjelle er en veldig giftig plante, men det er ingen ting på planten som frister noen til å spise den. Den har vært brukt i århundrer som en medisinplante ved hjerteproblemer. De aktive stoffene i den brukes fortsatt til dette i dag.

Revebjeller skaper sjarm i hagen!
Plant revebjeller sammen med andre stauder

Så dine egne revebjeller.
Disse plantene er veldig lette å så fra frø selv og når du først har fått dem inn i hagen, har du dem for alltid. Så frøene tynt i en potte, brett eller rett på vokseplassen i mai-juni. Prikle dem om i egne potter når de har fire til seks blader, vann godt og sett dem i skyggen slik at de kommer seg til hektene. På sensommeren/høsten kan du plantene dem ut der du ønsker flotte høye spir året etter. Når du lærer bladene å kjenne er det lett å flytte planter rundt i hagen der du måtte ønske dem på høsten.
Vi har frø av mange sorter her: Revebjellefrø

Digitalis 'Pam's Split'
Digitalis 'Serendipity'
Digitalis 'Sugar Plum'
Digitalis 'Apricot' har sjarm!
Digitalis 'Apricot'
Digitalis 'Giant Primrose'
Digitalis 'Primrose Carousel'
 'Primrose Carousel' med hundekjeks.
Nyhet hos oss i år ’Dalmatian Peach’
'Illumination Pink'
Prikkene viser humlene veien inn.
Slik mange kjenner revebjeller.
Hvite revebjeller i naturlig beplantning.
Revebjeller = sommer!


Hilsen
Tommy og KennethRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...