lørdag 6. desember 2014

Lag egne stauder - Så staudefrø

Vinteren er en fin tid å så stauder på.

Såing av stauder er vår favorittaktivitet nå på høsten og vinteren. Mange stauder trenger en kjølig periode for å spire. Det er en fin måte å få mange planter på for en billig penge. Du må kanskje vente i to–tre år før du har en stor blomstrende staude, men til gjengjeld har du mange planter. Har vi sagt hvor gøy det er når de første blomstene åpner seg? Spenningen og forventingen til hvordan den ser ut er stor!

Staudefrø sår vi fra november til februar. Under viser vi hvordan vi gjør det når vi sår staudene våre.

Skulle du mangle noe såutstyr har vi masse i nettbutikken vår HER og staudefrø HER.


Slik gjør du:
Du kan så i potter eller brett. Har du mange frø eller store frø kan brett være fint. Er det bare noen frø i pakken er en potte greit. Fyll potten med såjord eller kakusjord, disse jordtypene inneholder lite næring og er iblandet sand. Du kan kjøpe ferdig eller lage din egen, der du blander inn litt sand, perlite eller vermiculite.
Vi bruker en jordstamper til å flate ut jorden med, slik at ikke frøene triller ned i gropene i jorden og spirer i klynger som er umulig å få fra hverandre. Så frøene ved å strø dem jevnt utover jorden. Ikke bli fristet til å så for tett, det har vi gjort mange ganger og det staffer seg alltid! Bruk heller to potter.  Dekk frøene med litt sand, perlite eller vermiculite, det vil hindre at småplantene råtner i rothalsen. Du kan bruke jord og dekke med, men noen ganger hender det at planter kan kollapse, spesielt hvis det blir for fuktig. Små frø som er som støv dekkes nesten ikke, mens større frø kan dekkes med et jordlag som er like tykkt som frøets diameter, sånn ca.
Noen frø skal ikke dekkes da de er lysspirende, så her strøs bare frøene på jorden.

Merk, merk merk.

Du tror du skal huske hva som er i pottene, kanskje du bare har sådd en potte eller to, men vær sikker på at når våren kommer er alt glemt. Merk alltid staudene (eller andre planter) du sår, med navn og dato når du sådde dem. Latinsk navn er best, for det er det samme over hele verden og skulle det være noe er det lett å finne ut hvilken plante det dreier seg om.

Ikke vann potten.
Men la den suge opp vann nedenfra. Sett frøpottene i et kar med vann og la jorden suge opp vannet. Det kan ta en liten stund, men gjør mye for resultatet. Vanner du ovenfra vil ofte frøene bli flyttet rundt i potten av vannet og de vil spire i store klumper i potten.

Stratifisering hva er det?
Det er så enkelt som å gi frøene en kuldebehandlig. Mange stauder (og busker og trær) trenger stratifisering for å spire. Mange av plante vi dyrker kommer fra forskjellige deler av verden og har forskjellige krav. Stratifiseringen gjør at frøen blir vekket opp av frøhvilen sin. Det gjør også at spirehemmende stoffer som finnes i frøet og i fruktkjøtt, brytes ned slik at frøet kan spire. Ikke alle stauder trenger stratifisering og det kan være vanskelig å vite hvilken planter som trenger det og hvilke som ikke trenger det. I noen tilfeller står det på frøpakken. De som ikke trenger stratifisering blir ikke skadet om de får det. Vi behandler alle stauder likt (for enkelhetens skyld) så hos oss blir alle stratifisert.

Sett pottene ut:
Den enkleste metoden å stratifisere frøene dine på er ved å sette frøpottene ut i snøen og kulda etter at de har fått stå inne i to dager. Da får frøet trukket til seg fuktighet først. Etter dette setter du pottene ut og spar snø over hvis det finnes. Frøene vil spire når våren og varmen kommer. Bli ikke fortvilet hvis noen stauder ikke spirer første året, for noen få stauder har dobbelt frøhvile og kan trenge enda en vinter på å våkne opp. Pioner er en av disse og det har hendt vi har kastet en potte med frø som ikke spirte, men som spirer i blomsterbedet der vi tømte potten året etter.

Stamper gjør jorden....
.....helt flat, slik at det er lett å så.
Så frøene tynt på jorden.
Merk alltid potten
Strø over vermiculite på små frø for en luftig drenering.
Jordstamperen brukes også....
for å gjøre jorden flat i såbrett.
Strø/legg staudefrøene jevnt utover.
Store frø kan dekkes med sand eller grus for drenering rundt spirene.
Etter at frøene har trukket vann, settes de ut til stratifisering resten av vinteren.

Skulle du mangle noe såutstyr har vi masse i nettbutikken vår HER og staudefrø HER.

Lykke til!

Hilsen
Tommy og Kenneth



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...