mandag 3. februar 2014

Tanker fra notatblokka - planter som "forsvinner"Tanker....er det ok å ta det man vil ha?
Å stjele eller ikke stjele det er spørsmålet.


En bekjent av oss fortalte historien om hvordan hun en gang skulle ordne seg en liten plantebit fra en botanisk hage. Det skulle gå raskt og lett for seg, og det skulle ikke merkes at planten var blitt et skudd mindre. Men skuddet hun hadde sett for seg ville ikke løsne fra morplanten og i stedet fulgte hele planten med opp av jorda, røtter og det hele. I forfjamselsen dyttet vedkommende hele planten i vesken…. Dette er over 20 år siden og vedkommende er langt i fra stolt av det i dag, men den gang var det ansett for å være helt vanlig oppførsel på hagetur.

Vedkommende kunne også fortelle om en annen hagetur hvor lederen av gruppen hadde tatt mikrofonen i bussen på vei hjem og ropt ut: – Hvem vil ha stiklinger?” Vedkommende hadde sekken full.


For ikke mange månedene siden ble noen tatt og dømt i Sverige for de hadde stjålet planter i den Botaniske hagen i Göteborg og i andre hager. Vedkommende hadde lenge solgt spesielle planter via nettsiden sin….

Disse historiene fikk meg til å tenke.
 Jeg har  som mange andre vokst opp med lærdommen at stiklinger må stjeles, ellers vil de ikke slå rot og vokse. Og fikk du en plante skulle du ihvertfall ikke takke for den for da gikk det garantert galt.

Når blir fristelsen for stor? Hva gjør vi? Oppfører vi oss bedre i dag enn det vi gjorde i 70-80 årene? Jeg er ikke så sikker…


Vi har hatt mange besøk i hagen i år, nærmere 400 hageglade mennesker og neste år blir det flere. Og jeg må si at heldigvis har det gått veldig bra, men det er ikke til å skyve under teppet at frøkapsler og småskudd forsvinner fortere enn kaffekoppen går ned i visse tilfeller. Hadde enda de som tok dem forstått at frøkapslene ikke var modne enda eller at det som er inne i dem aldri vil spire… fordi sorten er steril.

Hva tenker du, er det ok å ta det du har lyst på? Om det er i hager som folk åpner opp for deg eller om det er i en offentlig park eller kirkegård. Er det en det en forskjell, eller en grense? Og hvor går egentlig den?Jeg fikk lyst til å gi en stor honnør til et lag som kom på besøk, de hadde fått streng beskjed på bussen av lederen at  ”Ingen tar frø eller stiklinger!”
Så omtenksomt! Takk! Tenk hvis alle 400 som har vært på besøk hadde tatt med seg noe tilbake, da hadde det vært lite igjen å se for de som kom på slutten av sommeren.

Hva synes du? Er det ok å ta litt frø, en stikling eller en rotbit? Det er jo bare en plante, eller...?


Hilsen
Kenneth

10 kommentarer:

 1. Så bra at dere tar opp dette. Jeg har selv fått erfare at ikke alle har like god moral under hagebesøk. Man kunne i det minste spurt om det er mulig å få noen frø, en stikling eller rotbit. Min erfaring er at hagefolk som oftest deler med seg, men av og til må man nok avfinne seg med et nei.

  Selv har jeg en hage på 4 mål med mange hundre ulike arter av forholdsvis sjeldne (og ettertraktede) planter. Jeg hadde et ønske om å ha en besøkshage for privatpersoner, lag og foreninger med litt plantesalg av sjeldne og uvanlige planter. Men etter flere episoder hvor folk til og med har gravd opp løker og planter tar jeg ikke lenger imot besøkende i hagen (bortsett fra gode plantevenner) Jeg synes dette er trist, for jeg opplever det å ha besøk av andre plantefolk som både trivelig og lærerikt. Men det er jo helt umulig å skille den ærlige fra tjuvradden, de kan jo være like hyggelige begge to. Når du har jobbet i flere år for å skaffe deg en sjelden plante, så er det rett ikke verdt å ta risken på at den forsvinner ned i lommen til en besøkende plante"venn". Derfor holder jeg grinden lukket.

  Geir

  SvarSlett
 2. Jeg er helt sjokkert over å høre at dette er vanlig praksis! Jeg har hørt nyss om det her og der, men antatt at det ble sagt på spøk, ikke i ramme alvor.

  For meg er det helt utenkelig å forsyne meg uten å spørre. Eller, å ta noen frø i det kommunale bedet synes jeg er helt ok, når det gjøres med omtanke uten å skade. Men i en privat hage, og spesielt i hagen til noen som lever av å selge planter? Jøssenam. Har man lyst på en stikling eller noen frø så får man da spørre!

  SvarSlett
 3. Sjokkerende! Sjølv så har eg jobba på gravlund i Oslo og der var det slett ikkje uvanlig at bukettar og planter vart stolne frå gravminne og dukka opp andre plassar. Heilt utruleg kva folk kan få seg til …
  Men å stele stilklingar Tjaaa eg syns vel det óg er litt tvilsamt, faktisk! Men eg har gravd opp sjølvsådde frøplanter i vegkanten. Det gjekk veldig bra og plantene vil ikkje verte sakna. :D

  SvarSlett
 4. I "naturen" og veikanten kan en vel ta modne frø uten at det er galt, tenker jeg. En stikling kan en vel også ta der, kanskje. Det er kanskje greit å ta en plante også - dersom det er en vanlig plante, sånne som vokser som ugras, ikke orkideer etc. Men "naturen" er jo som oftest eiendom til noen det og, så det går an å spørre da og. Så vidt jeg har forstått, er det ikke greit å plukke med seg fra naturen i England siden alt forsvinner da. Sånt har jo noe med folketallet pr areal å gjøre...
  I private hager/parker kan en selvsagt ikke gjøre sånt. Grådig trist å lese at det er så utbredt som Geir sier! Kanskje det hjelper om det blir litt oppmerksomhet om dette? Det er jo så unødvendig siden både frø og planter egentlig ikke er dyrt sammenliknet med mye annet! Kanskje en kunne ha en artikkel i Hagetidende om dette?
  Det er moro å komme hjem med spennende frø fra utlandet som en har sanka - i veikanten eller i "naturen" dvs ikke hager/parker. Det er vel offentlig beplantning jeg har sanka frø fra når jeg har agapanthus fra levandatur på Madeira. Jeg tenker vel at sånn sanking er greit, så lenge det ikke skader. Men dette har jo også noe med hvor mange som sanker frø, dersom videre plantebestand er avhengig av at plantene frør seg.

  SvarSlett
 5. Ta stiklinger, frø eller noe som helst fra en annen sin hage er helt utenkelig. Fristende, men det er da bare å spørre, mange ganger gis det bort med glede. Ta ute i naturen kan vel noen ganger anses på samme måte som en plukker bær, samler litt mose. Men det er også mange planter og områder som er helt fredet. En skal være forsiktig med hva en tar fra naturen. Det er nok ikke helt sort hvit dette, og da er det kanskje lett for at det går over streken for noen??
  Syns det er veldig bra at temaet blir tatt opp, var ikke klar over at det var "vanlig" å stjele stiklinger... Høres ut som noe en har funnet på for å "rettferdigjøre" at en plante som bare en har dukker opp i naboen hage sånn plutselig.
  Når en også leser at en nesten ikke kan slippe folk inn i hagen uten at det forsvinner noe blir jeg nesten skremt. Har ikke en gang vurdert at noen sånt kunne skje, er nok litt naivt. Har fått noe å tenke på.

  SvarSlett
 6. Hva er galt med å spørre? Jeg har flere ganger vært på døra hos naboene, ofte med en tomatplante eller lignende i handa i bytte. Har til dags dato ikke møtt på noen som har sagt nei.
  Unntaket er svigermors hage, der har jeg fått streng beskjed om ikke å si fra når jeg forsyner meg (nettopp for at de skal vokse bedre). Men så peker hun stort sett ut hvilke planter som er blitt for store og setter fram spade og noe å ha plantene i ;)

  SvarSlett
 7. Så bra at du tar opp dette. Det er en tullete gammel regel om å ikke spørre for da gror det bedre. Jeg synes det gror minst like bra(planten/stiklingen har jo ikke blitt mishandlet i en liten lomme eller veske før den kommer i jord eller vann) og ikke minst er det mye hyggeligere å glede seg, med god samvittighet, over en flott plante, og vite at den er gitt deg med glede av en god venn. Spør alltid synes nå jeg, noe annet er ikke akseptabelt. Kjedelig å høre at vi alle kan gå glipp av flotte hager å besøke fordi noen blir redde for å slippe folk inn pga ødeleggelsene. Håper det kan bli slutt på dette.

  SvarSlett
 8. Nei! Det høres da slett ikke greit ut å forsyne seg av andres hager!? Må si som de fleste andre her at jeg ikke ante dette var et problem. Jeg kan forstå fristelsen i offentlige hager hvor masseplantinger bugner av frø, men vet ikke om jeg hadde klart å få meg til å gjøre noe slikt der heller. Da hadde jeg fått for dårlig samvittighet.
  Stein

  SvarSlett
 9. Ja dette er jo utrolig frekt. Særlig når dere åpner deres hage slik.
  Det finnes utrolig mange gavmilde folk i Hagenorge og jeg håper det fortsetter å være slik. At slike ravner ikke ødelegger for dere som åpner hagene deres eller for de som stadig gir/bytter/får planter, frø og stiklinger på treff og møter!

  SvarSlett
 10. Så trist! Det er virkelig ikke i orden å ta stiklinger og frø uten å spørre. Jeg visste ikke at folk var så frekke. Uffda! Håper dere får flere busslaster med besøkende som har fått instruks om ikke å forsyne seg.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...