torsdag 29. desember 2011

Julerose - Helleborus niger blomstrer julen inn..... og ut


 Det milde været i år har gjort at Helleborus niger, har åpnet blomstene sine til jul. Her på østlandet er det veldig uvanlig. På de 10 årene jeg har dyrkes disse vakre plantene har de aldri blomstret i desember. Ofte står de i blomst under snøen når våren kommer, slik at de må graves frem. Normalt klipper jeg av bladene når planten blomstrer, slik at blomstene kommer bedre frem. Juleroser har "frostveske" i stilkene og bryr seg ikke minusgradene. De er gledes spredere i en så ellers mørk vinter.

 Bildene er tatt med Iphone i hagen i dag.Bladene er på som vinterbeskyttelse
Denne planten har røde stilker.


 Disse plantene har ett vidt utbredelse og vokser i høyerligende områder sentral og vest Europa, fra Italia til Tyskland. De vokser i åpne skogsområder sammen med en rekke planter, blandt annet: Kusymre - Primula vulgaris, Cyclamen purpurascens, Hvitveis - Anemone nemorosa, Lerkespore - Corydalis solida og Blåveis - Hepatica nobilis. Bare disse plantene  alene i hagen er et vakker skue.
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen


2 kommentarer:

  1. På Eidsvoll har vi også fått juleroser i julegave i år. Skulle jeg måtte velge en plante for hagen måtte det være Helleborus, siden den blomstrer så lenge. Men jeg behøver heldigvis ikke velge bare en.

    SvarSlett
  2. Så koselige juleroser, og flotte bilder. Var ute og tittet, men her har snøen kommet igjen, så nå er plantene borte igjen. Har en mørke rød variant, men den er litt tregere enn den hvite jeg har. De kommer nok. Godt nytt år!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...