torsdag 6. september 2018

Våre favorittløkNoen av våre blomsterløkfavoritter

Vi elsker vårblomstring, og høsten er tiden for å planlegge neste vårs blomstring. Blant løkvekstene finner vi noen av hagens tidligste blomstrere, og hver høst legger vi nye løk for å være sikker på å ha mye farge så snart snøen endelig smelter her i hagen.

Du finner alle løk vi tilbyr i nettbutikken her: Høstløk
Å velge sine favoritter er ikke lett, for vi elsker nesten alle, men her er de som vi tror er våre favoritter i skrivende stund.


Kenneths favoritter:Lerkespore 'Beth Evans'

Lerkespore ‘Beth Evans’ (Corydalis)

Høyde: 15 cm * Blomsterfarge: Rosa * Blomstringstid: April–mai * Vokseplass: Sol
Bruksområde: Bed * Hardførhet: H6

Det som gir aller mest farge i hagen vår om våren er lerkesporene. 'Beth Evans' har lysende rosa blomster og gjør mye ut av seg om våren! Vi har store felter av denne i flere av bedene og fordi den formerer seg blir det stadig mer av den her i hagen.

Disse lerkesporene selvsår seg mer enn gjerne, men det er ikke alltid alle får akkurat samme farge som foreldrene. Det er derfor tryggest å dele plantekoloniene. Hver lerkesporeknoll deler seg i to hvert år, så det blir fortere og fortere flere av dem. Lar du dem selvså seg kan det dukke opp andre fargevarianter i hagen også. Hos oss har det dukket opp rødlilla, lysrosa, tofargede og til og med hvite former mellom de rosa.
Bjørnestjerne 'Caerulea'
Bjørnestjerne 'Caerulea'

Bjørnestjerne ‘Caerulea’ (Camassia leichtlinii)

Høyde: 70 * Blomsterfarge: Mørkeblå * Blomstringstid: Mai–juni
Vokseplass: Sol * Bruksområde: Bed, forvilling * Hardførhet: H6

Dette er en av de løkvekstene som alltid vekker oppsikt i hagen her, både blant våre hagebesøkende men også hos oss. Opp av en gresstuelignende plante kommer ranke stengler med mengder av stjerneformede, mørkeblå blomster i aks. Blomsterstenglene er så ranke og blomstene er store.

Bjørnestjerne kommer fra Nord-Amerika og er en vakker og annerledes løkvekst. Den kommer igjen år etter år i hagen, og formere seg med sideløk, men det hender også at den selvsår seg. De er enkle å ha med å gjøre i hagen og trives på de fleste jordtyper.
Alle burde ha bjørnestjerne i hagen!
Påskelilje 'Lobularis'


Påskelilje (Narcissus pseudonarcissus)

Høyde: 15 cm * Blomsterfarge: Lys gul med gul trompet * Blomstringstid: Mars/april
Vokseplass: Sol * Bruksområde: Rabatter, bed og forvilling

En av de tidligste påskeliljene her hos oss, og en av mine klare favoritter! Sorten passer til forvilling da den setter sideløk og frør seg selv i hagen. Den kan danne store felter etter noen år og frøplantene vil blomstre etter ca. fire år. Blomstene er lysgule med en gul trompet.
Påskeliljer liker jord som er næringsrik og som ikke tørker for hardt ut om sommeren, og de kan med fordel deles hvert femte år, etter blomstring, dersom du vil lage flere planter og for å få en bedre blomstring.

Hundetann 'Pagoda'


Hundetann ‘Pagoda’ (Erythronium)

Høyde: 30 cm * Blomsterfarge: Gul * Blomstringstid: April-mai * Vokseplass: Sol–halvskygge * Bruksområde: Bed, naturhage * Hardførhet: H6

’Pagoda’ er en av de høyere av hundetannhybridene. Vi er veldig glade i denne sorten og har den flere steder i hagen, og det beste er at det blir flere av den for hvert år som går! På toppen av 30 cm høye stengler kommer fire–fem hengende klokker i gult. En herdig og lettdyrket hundetann som burde brukes mye mer i norske hager. Den er ikke vanskelig å ha med å gjøre, og trives på en lett fuktig hagejord.
Skogtulipan
Skogtulipan

Skogtulipan (Tulipa sylvestris)

Høyde: 30–45 cm * Blomsterfarge: Gul * Blomstringstid: Mai * Vokseplass: Sol
Bruksområde: Bed * Hardførhet: H5

Skogtulipan kalles også villtulipan fordi den finnes viltvoksende noen steder i Norge, gjerne langs kysten av Sørlandet. Den blomstrer i mai med store, gule blomster, og sprer seg godt med utløpere så det blir fort mange av dem. Som andre tulipaner vil den ha en solrik plass for å trives. Får den for lite sol blir det ofte mye bladverk og mindre blomstring. Våre står i tørre skråninger og blomstrer veldig godt hvert år og blir bare flere og flere. Jeg elsker de småblomstrede, villartene av tulipaner og dette er absolutt en av storfavorittene.Tommys favoritter:


Legg til bildetekst
Legg til bildetekst

Påskelilje ‘Actaea’ (Narcissus poeticus)

Høyde: 45 cm * Blomsterfarge: Hvit med rødoransje og gul krone * Blomstringstid: Juni
Vokseplass: Sol–halvskygge * Bruksområde: Bed, forvilling, eng * Hardførhet: H6

Da jeg var liten hadde farmor og farfar pinseliljer i hagen i Lørenskog. Jeg husker godt hvor fantastisk de duftet. Og stor var forundringen da jeg fant planter voksende i skogen der vi pleide å leke. Det viste seg senere at det hadde vært et hus på stedet og pinseliljene hadde nok vokst i hagen der.

’Actaea’ er en sort av den gode, gamle pinseliljen. Den har vakre blomster, og også denne en utrolig god duft! Gi den en plass på en jord som ikke tørker for mye. Når det er gått noen år, hender det at blomstringen uteblir. Da er det gjerne blitt for tett mellom løkene i kolonien, og du bør ta dem opp av jorda og plante ned med mer avstand mellom løkene.Asurløk
Asurløk

Asurløk (Allium caeruleum)

Høyde: 50–60 cm * Blomsterfarge: Lysblå * Blomstringstid: Juni * Vokseplass: Sol
Planteavstand: 10 cm * Bruksområde: Bed * Hardførhet: H5

Denne prydløken har lysblå, kulerunde blomsterstander bestående av små stjerneformede blomster. Den foretrekker en solrik vokseplass og kan godt ha selskap av noen stauder for å støtte den litt, da den får høye, nakne stengler. Vi har plantet den sammen med kattemynte, men dessverre blir det ikke flere av denne i hagen her hos oss, kanskje har vi det ikke tørt nok, så vi må legge noen nye hver høst. Når de derimot trives setter de villig sideløk.
Yndetulipan 'Alba Coerulea Oculata'


Yndetulipan ’Alba Coerulea Oculata’ (Tulipa humilis)

Høyde: 10–15 cm * Blomsterfarge: Hvit med blå base * Blomstringstid: Mai
Vokseplass: Sol * Bruksområde: Bed * Hardførhet: H5

Dette er kanskje den vakreste av alle villtulipanene, i hvert fall i følge min mening.
En søt liten tulipan med stjerneformede blomster i hvitt med blå base. Yndetulipan kommer gjerne igjen år etter år på vokseplassen, men de liker ikke for våt jord så sett dem på et sted hvor vannet renner unna om sommeren og sola varmer godt. Yndetulipanene er noen av de enkleste av villtulipanene å lykkes med. Bladverket er tynt og blågrønt. Vi har plantet et stort felt av disse i hagen og hvert år blir det flere av dem. Når de blomstrer er det helt fantastisk!Persiakrone
Persiakrone

Persiakrone (Fritillaria persica)

Høyde: 90 cm * Blomsterfarge: Mørk, plommefarget * Blomstringstid: Mai–juni
Vokseplass: Sol * Bruksområde: Bed * Hardførhet: H5

Persiakrone er en av de vakreste, på en litt mystisk måte, av kronene. De er så utrolig vakre, med sine mange klokker i mørke, plommefargede nyanser og et dekorativt blådogget bladverk. Dette er ikke en løkvekst som alltid kommer villig igjen år etter år, i hvert fall ikke med blomster. Plasser den på et tørt sted, det tørreste stedet i hagen, og gi ekstra næring når den er i vekst. Trenger en solrik og godt drenert vokseplass for å komme igjen år etter år.Begerkrokus 'Blue Pearl'


Begerkrokus ‘Blue Pearl’ (Crocus)

Høyde: 5 cm * Blomsterfarge: Lysblå * Blomstringstid: April–mai * Vokseplass: Sol
Bruksområde: Bed, til forvilling * Hardførhet: H7

Jeg elsker de småblomstrede begerkrokusene! Fantastiske i bed og gode til forvilling da de gjerne setter sideknoller og blir flere og flere for hvert år som går.

Sorten ’Blue Pearl’ har lysblå blomster og er en veldig hyggelig krokus som titter opp av bakken så snart de siste snøflekkene smelter i bedet. Sett dem på helt vanlig hagejord og du vil ha glede av dem i mange år.


Du finner alle løk vi tilbyr i nettbutikken her: Høstløk

  Hilsen Kenneth og Tommy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...