søndag 21. august 2016

Litt fra hagen - uke 33

Morgenen etter kvelden før, altså kvelden da du har vært på forlagsfest, er det tryggeste, og roligste stedet å oppholde seg bak pottebordet i planteskolen. (Og med det fikk vi fortalt at en ny bok er på vei ;-) )

Høstfest hos Cappelen Damm.
Oslo by nigh

Vi prøver å formere planter hele sesongen ved hjelp av frø, stiklinger men også deling. Deling består som oftest i å dele staudene i potter når de er blitt for store. I dag var det den lysgule Primula sikkimensis og diverse navnesorter av kjempekrage (Leucanthum) som hadde godt av å bli litt mindre. Hvis de overvintrer blir de å finne i planteskolen til neste år. Når vi forstyrrer rotnettet som man gjør når man deler en plante er det alltid en stor fordel å klippe bort en del bladverk så ikke planten fordamper for mye vann før røttene er i stand til å ta opp nok vann igjen. Vi pleier å gjøre dette hardt og brutalt ved å klippe hele planten tilbake som på bildet. Deretter deles planten og pottes opp. Forhåpentligvis roter de seg godt før vinteren kommer.

En kjempekrage med fyllte blomster. Den er altfor stor for potten.


Planten er klippet ned og delt i to.

Enda hardere nedklipping og potting fordi det var lite røtter.

Noen planter blir fort til mange nye.

Andre planter som hadde godt av deling var noen av de forskjellige hestemyntene eller etasjeblomstene (Monarda) som vi dyrker. De er veldig kraftigvoksende og hver potte kan fint deles i fire før de pottes opp.


Etasjeblomst/hestemynte (Monarda) ferdig pottet.

Det blir fort mange, men hvor mange kommer til å overvintre?

Grønnsakhagen har også begynt å gi bra med avling og gulrøtter og løk kunne hentes til dagens middag.

Gulrøtter og løk høstes ettersom vi trenger dem.

Vi har i flere dager jobbet med å plante  til det store bedet nede ved veien. Det har gått med hundrevis, kanskje to hundre planter og ennå er ikke hele plassen fyllt. Deler av bedet er ekstremt vått, så riktig plante på rett sted er ytterst viktig her. Men heldigvis er det tørrere på begge yttersidene. I bedet har vi brukt forskjellige frøstjerner (Thalictrum), stjerneskjerm (Astrantia), Primula, hestemynte/etasjeblomst (Monarda) og mye annet. Spesielt spent er vi på et stort felt med Chaerophyllum hirsutum ’Roseum’, en rosablomstret skjermplante. Denne så vi i hagen til Helen Fredholm på Toten for to år siden, og da Helen kom på besøk til hagen vår i fjor hadde hun med seg frø. Det ble mengder av fine planter som nå er plantet ut i hagen. Det er spesielt hyggelig med planter fra hagevenner.

Bedet begynner å fylles, men det er fortsatt mye plass.

Heldigvis har vi fortsatt planter vi gjerne vil ha i bakken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...