torsdag 28. november 2013

Krysantemum - fine, rare og tøffe!

Krysantemum kommer i mange tøffe former!
Krysantemum - Dendranthema  er en allsidig planteslekt og gjennom årenes løp har det blitt laget mange fascinerende sorter. Noen er fine, andre er litt rare og noen er så tøffe at du bare har lyst til å sette i gang og dyrke dem selv!
Mange kjenner krysantemum som en fin bruk-og-kast stueplante som holder blomstringen gående i ca. en måneds tid. Men det finnes også mange sorter som dyrkes til snittproduksjon. Disse sortene har helt andre blomsterfasonger og størrelse på blomsten, enn de vi kjøper som potteplanter. Disse flotte sortene er ikke vanskelig å dyrke, men krever stell som består i vanning, gjødsling, kniping av sideskudd og oppbinding. Krysantemum blomstrer etter at den har fått kort dag, så de blomstrer naturlig sent på høsten. Potteplantene vi kjøper i butikken har fått kunstig kort dag og kan kjøpes hele året. Disse snittkrysantemum-sortene blir dyrket i veksthus, slik at ikke frost eller regn kan ødelegge blomstene.

Du kan dyrke disse sortene selv, ved å kjøpe planter (hvis du kommer over dem en sjelden gang) eller kjøpe dem som snittblomster på høsten/vinteren og ta egne stiklinger av dem. De er lette å få til å rote seg med litt ekstra lys, fuktighet og varme. Kanskje noe nytt å prøve ut til neste år?

Vi har vært i RHS Gardens, Wisley og sett på krysantemum-utstillingen de hadde der, og der var det mye flott å se! Vi lar bildene tale for seg selv.


Garden Living © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...