onsdag 2. januar 2013

Salvia patens ’Guanajuato’

Salvia patens 'Guanajuato'

 – Dette er en cracking good plant, sa Helen Dillon etter at vi var kommet inn i veksthuset hennes etter en rundtur i hagen. Og naturligvis ble vi forelsket med en gang!Sorten ’Guanajuato’ ble funnet i Guanajuato i Mexico i 1991 av James Compton, John d’Arcy og Martyn Rix. Sortsnavnet har den fått etter landsbyen Guanajuato, og betyr noe sånt som ”stedet med frosker”.
Den skiller seg fra den rene arten ved å ha mye større blomster, hele 5 cm, som dannes fra midtsommer og helt til frosten setter en stopper for den. Planter du den ut i bakken kan den bli 1,2 meter høy.
Den trives best med en vokseplass i full sol og kan godt tørke lett opp mellom hver vanning. Den egner seg ypperlig for pottedyrking, noe som også gjør den enkel å overvintre. Når planten blir gammel vil den danne tykke knollaktige røtter. Om høsten klipper du ned planten, og setter den mørkt og frostfritt. Ikke la jorda bli knusktørr i løpet av vinteren, men røttene må ikke bli stående i våt jord.

Vi har tidligere sådd frø, og dyrket Salvia patens med godt hell i hagen på Holter. Arten kommer fra Mexico, og er derfor ikke herdig på friland i Norge men må overvintres inne. Har du ikke plass til å overvintre kan du så frø hver vår, men du bør begynne i mars for å få mest mulig blomstring i løpet av sommeren.

P.S Vi skrev om hagen til Helen Dillon i et eget innlegg. Gikk dere glipp av det kan dere lese det her.


Blomstene er store.
Blåfargen er vidunderlig.
Veksten er grasiøs.

En utrolig utplantingsplante.
Salvia patens 'Guanajuato'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...