fredag 17. februar 2012

Galanthomania – den nye tulipomanien?Galanthus 'John Gray' og ikke den eksklusive 'Elizabeth Harrison'

I dag morges slapp The Telegraph nyheten om at én løk av snøklokkesorten ’Elizabeth Harrison’ i går ble solgt for svimlende £725, eller nærmere 7000 kroner. Denne sorten av snøklokke ble funnet av planteskolemannen Ian Christie i Skottland, og er en gul sort av arten Galanthus woronowii. Gul er kanskje å ta i litt, for når man sier at en snøklokke er gul, er det fruktknuten, og de vanligvis grønne markeringene i blomsten som er gule. Salgsrekorden var inntill i går holdt av Galanthus ’Green Tear’ hvor én løk i fjor ble solgt for £369 (Ca. kr 3700,-).

Tidligere i dag skrev frø- og planteleverandøren Thompson & Morgan at de var de heldige vinnerne av budrunden, og er nå i besittelse av snøklokken. Håpet deres er å formere den opp, kanskje til og med med vevsformering, for å raskt gjøre den tilgjengelig for salg. Den blir sikert ikke billig. Det skal bli spennende å følge med, spesielt med tanke på at Galanthus-eksperten John Grimshaw skriver at Galanthus woronowii ikke er spesielt egnet til ”chipping”, som er den vanligste måten å formere snøklokker raskt. (Man deler en snøklokkeløk i flere små kakestykker, legger dem mørkt og varmt, og nye løk dannes på alle kakestykkene.)

Vi har besøkt England i snøklokkesesongen gjennom flere år, og hatt gleden av å følge både snøklokker og prisutviklingen nøye. Og februarshowet til RHS er alltid fulle av dem, både snøklokker og høye priser.
Nå er det relativt små forskjeller på mange av disse sortene, og hvor sjelden en sort er kan gjøre den mye mer kostbar enn for eksempel en gul eller en med merkelig form.
Under finner du bilder av noen a de sortene som var på utstilling på The RHS Plant and Design Show i år, og et par av helt vanlige snøklokker, og så får du selv avgjøre om du synes forskjellene er store, eller små. Jeg er ihvertfall hekta.
/Tommy

 'Anglesey Abbey'
Galanthus 'Elfin'
 Galanthus 'Green Brush'

Vanlig snøklokke 
Vanlig snøklokke
'South Hayes'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...