onsdag 6. august 2014

Hjelp! vi er under angrep av trips!

De små tripsene gjør stor skade i blomsten.
Du har kanskje merket deg det du også? Blomstene ser ikke helt spreke ut om dagen. Hvitbleket, slappe og flere av blomstene er visne før de har sprunget skikkelig ut. Jeg har bare et ord TRIPS! Det ser ut som at de har likt denne varme tørre sommeren og det er nå store mengder av dem. De fleste staudene og sommerblomstene i hagen er påvirket hos oss som: Høstfloks, klematis, småhjerte, roser, pyntekorg, pelargonia, erteblomster, georginer og tårer. De går på en rekke andre planter også som staint paulia, krysantemum og frilandskrysantemum.

Tripsen er små avlange insekter på 1–2 mm. De voksne er mørke, mens larvene er beige i fargen. De kan leve på blad og i blomst. Dyrene suger ut plantesaft i cellene slik at blomsten eller bladet får et sølvaktig / blekt utseende. Som du kan se på bildene under gjør de stor skade i blomsten.

Dessverre er det ikke mye en kan gjøre. Det finnes sprøytemidler som kan ta dem, men vi vil ikke bruke de i hagen og skade bier, humler og andre nyttedyr i slengen. Vi plukker av stygge blomster forløpende, ellers må naturen gå sin gang. En hage i balanse er viktig, så vi venter på at tripsrovmidd, marihøner, nettvinger og nebbteger skal komme og spise seg mette på trips!


Blomstene ser visne ut før de har sprunget ut.
Det myldrer av trips på erteblomstene.
Klematis har blitt helt sølvfarget og fargen er borte.7 kommentarer:

 1. God info. Kanskje det er noe slikt som gjør mine Chrysanthemum maximum så stusslige i år da. Har aldri sett de så dårlige, visner nesten før de springer ut. (Kan vel kanskje være den tørre og varme sommeren også da)

  SvarSlett
 2. Huffda, så kjedelig! Sykdommer og skadedyr er ofte med på å ødelegge hagegleden. Håper nyttedyrene er raske på å hjelpe til og at dette ikke går utover alle blomstene dine!
  Ha en fin dag!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 3. Æsj, så kjedelig. Var innom Sundbyhagan her om dagen og hun hadde satt opp limfeller. så veldig effektivt ut, de var fulle av trips... Kanskje verdt et forsøk? :-)

  SvarSlett
 4. Heisan. Så synd dere har blitt rammet av en så irriternde plage! Jeg er enig med dere i at det nok er best å la sprøytemidler ligge. Forhåpentlig retter naturen opp i dette selv :-) Jeg har ikke blitt plaget av trips selv, men merker at plantene har mye mer lus og åmer å slite med i år. Det er vel en konsekvens av varmen. Jeg prøveer å spyle dem bort med hageslangen, men det er jo egentlig bare med på å redusere problemet. Uansett er det jo flott å nyte sommer, sol og hage en sommer som dette- med eller uten skadedyr :-)
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
 5. Så kjedelig! Selv har vi fått invasjon av tege som ødelegger staude- og sommerblomstknopper. Det er no´ skikkelig herk å få skadedyr i hagen!

  SvarSlett
 6. Så trist. Dette er et dyr som vi heldigvis ikke har sett. Håper vi slipper å se de også.

  SvarSlett
 7. Jeg hadde trips på et planterom i fjor høst.
  De er ikke lette å bli kvitt nei. Etter gjentatte sprøytinger med en rødspritblanding, ble de borte. Men et par planter gikk med i samme slengen.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...