onsdag 6. august 2014

Hjelp! vi er under angrep av trips!

De små tripsene gjør stor skade i blomsten.
Du har kanskje merket deg det du også? Blomstene ser ikke helt spreke ut om dagen. Hvitbleket, slappe og flere av blomstene er visne før de har sprunget skikkelig ut. Jeg har bare et ord TRIPS! Det ser ut som at de har likt denne varme tørre sommeren og det er nå store mengder av dem. De fleste staudene og sommerblomstene i hagen er påvirket hos oss som: Høstfloks, klematis, småhjerte, roser, pyntekorg, pelargonia, erteblomster, georginer og tårer. De går på en rekke andre planter også som staint paulia, krysantemum og frilandskrysantemum.

Tripsen er små avlange insekter på 1–2 mm. De voksne er mørke, mens larvene er beige i fargen. De kan leve på blad og i blomst. Dyrene suger ut plantesaft i cellene slik at blomsten eller bladet får et sølvaktig / blekt utseende. Som du kan se på bildene under gjør de stor skade i blomsten.

Dessverre er det ikke mye en kan gjøre. Det finnes sprøytemidler som kan ta dem, men vi vil ikke bruke de i hagen og skade bier, humler og andre nyttedyr i slengen. Vi plukker av stygge blomster forløpende, ellers må naturen gå sin gang. En hage i balanse er viktig, så vi venter på at tripsrovmidd, marihøner, nettvinger og nebbteger skal komme og spise seg mette på trips!


Blomstene ser visne ut før de har sprunget ut.
Det myldrer av trips på erteblomstene.
Klematis har blitt helt sølvfarget og fargen er borte.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...