mandag 20. januar 2014

Primula – En forsmak på vår

Yndige primula gir en forsmak på våren!

Vi er blant de første som løper til nærmeste planteutsalg og plukker med oss noen primula, så fort de kommer til salgs over nyttår (Eller rett før). Vi bare elsker de små yndige blomstene i alle regnbuens farger. For noen gledesspredere! 


Mange synes primula holder kort, men det det er flere ting du kan gjøre for at de skal holde lengst mulig.
Primula er en vårblomstrende staude som blomstrer i hagen når temperaturen er lav, jorden fuktig og solen sterk. Om det blir flere minusgrader fortsetter denne hardhausen å blomstre. Skal den holde lenge må vi gi den lignende forhold. Du kan også bare glede deg over planten den tiden den varer. Den er billigere og holder garantert lenger enn mange snittblomster!

De gule primulaene har sterkest duft.
Mange har fine mønster i blomsten.

Stell av primula.

Lys:
Mengden lys planten får har har mye å si for hvor lenge planten holder.
Får den godt med lys strekker ikke blomstene seg like mye og bladene holder seg friske og grønne. Fargen på blomstene blir sterkere jo mer lys den får.

Vann:

Selv om primula kommer seg fint hvis de skulle henge med blomstene og blader,  får de en liten knekk som gjør at blomstene ikke står like lenge. Sørg for jevn vanntilgang, de må vannes hver 3 dag. Du kan også sette planten i en høy potteskjuler og fylle pottebunnen med leca eller oasis. På den måten kan planten ha en liten vannreservoar i bunnen.

Plassering:
Har du et kjølig sted står planten absolutt best, da kan de stå i over en måned. De fleste ønsker å ha den i en stue eller lignende og da er en lys plassering best. Helst bort fra varmekilder som panelovner og peiser. Varmen gjør at blomstene står kortere.

Ved kjøp:
Primula bør ha 3–5 åpne blomster og friskt, grønt bladverk. Plantene skal være fuktige. Ta en titt ned i rosetten av planten, det skal ikke være tegn til gråskimmel (en mugglignende sopp). Fall ikke for fristelsen å kjøpe planter på supertilbud som ser slitne ut. (Så sant du ikke skal ta vare på dem for å plante dem ut i hagen) Plantene bør selges kjølig, i varme butikker faller kvaliteten på plantene fort.

Ta vare på plantene til utplanting i hagen:

Du kan ta vare på de avblomstrende primulaplantene til våren, slik at du kan plantene dem ut i hagen. Da må de etter blomstring settes kjølig og lyst. Gjerne i et ubrukt rom, vinterhage eller kjeller med vindu. Pass på at plantene ikke tørker ut. Gule blader og visne blomster må plukkes bort fortløpende, slik at de ikke mugner. Mugner de kan det noen ganger spre seg til resten av planten.Primula er fine ute i potter på våren.
Primula i rustikke potter.

Plasser gjerne noen vårspredere i stua, på kjøkkenet og på kontoret, for farge liv i rommene. Både hyggelig og friskt!

Hilsen
Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...